Georgia Milletvekili Hank Johnson: ”Türkiye Suriye ve İran konusunda köprü olabilir”

Georgia Milletvekili Hank Johnson: ”Türkiye Suriye ve İran konusunda köprü olabilir”

Georgia eyaleti federal milletvekili Hank Johnson, Türkiye’nin Suriye ve İran meselelerinin çözümünde köprü rolü üstlenebileceğini söyledi. Türkiye’nin nüfuzunu ortaya koyarak Libya’da yerel güçler tarafından esir alınan Amerikalı gazetecilerin kısa sürede serbest kalmasını sağladığını hatırlatan Johnson, “Bu örnek Türkiye’nin günümüzün en zorlu sorunlarından Suriye çıkmazı ve İran nükleer krizi konusunda da aynı rolü oynayabileceği ve oynaması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Temsilciler Meclisi Üyesi Hank Johnson, Türki Amerikan Birliği’nde (TAA) ‘Türkiye: Dünya İçin Köprü, Bölgenin Kalbi’ başlıklı bir konuşma yaptı. Türkiye’nin Afganistan’da, Somali korsanlarına karşı savaşta ve Libya savaşında ortaya koyduğu yaklaşımla güvenlik misyonlarında ne kadar etkili olabileceğini gözler önüne serdiğinin altını çizen Johnson, bu gelişmenin ABD tarafından ‘benimsenmesi ve alkışlanması’ gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin, İslam ve demokrasinin bir arada var olabileceğini gösterdiğine de değinen Johnson, “Arap Baharı, uzun süredir baskı altında olan toplumlarda umut ve demokratik bilinci temsil etse de ABD’de bazıları Müslüman dünyasında halk iktidarının Amerika’nın çıkarlarına hizmet etmeyeceğinden endişe duyuyor. Türkiye, ABD ve müttefikleriyle olumlu ilişkilere zarar vermeden İslam ve demokrasinin bir arada bulunabileceğini kanıtlıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin yalnız bölgesel değil küresel düzeyde de giderek artan ekonomik ve siyasi etkiye sahip olduğunu ifade eden milletvekili, bölgede barışçıl ara bulucu görevini üstlenme yeteneğine sahip olan Türkiye’nin ‘bölgenin kalbi’ olma potansiyeli taşıdığını söyledi.

TAA - Hank JohnsonTAA aracılığıyla yaptığı Türkiye ziyareti sırasında bu ülkeyle ilgili çok şey öğrendiğini dile getiren Johnson, “Ziyaretimin sonunda ABD’nin Türkiye ile daha derin dostluk ilişkileri içinde olması ABD’ye dünya genelinde çıkarlarını takip etmede ve değerlerini desteklemede katkı sağlayacağı sonucuna vardım” dedi.

Milletvekili Johnson, Türkiye’nin zengin tarihe ve kültüre sahip olduğuna dikkat çekerek bu faktörlerin güçlü ve çoğulcu bir toplumun gelişmesi için zemin hazırladığının altını çizdi ve ”Bugünün jeopolitik düzeninde, bu çeşitlilik ve özgürlüğe dayanarak Türkiye birbirleriyle doğrudan diyalog kurmada zorluk çeken ülkeler arasında bir köprü rolünü oynamakta eşsiz role sahip” diye konuştu.

Ayrıca nüfusunun çoğunu Müslümanların oluşturduğu bir ülkede var olan laik demokrasinin Türkiye’nin ‘bölgenin kalbi’ rolünü üstlenmesinde etkili kılan faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Konuşmasında Türkiye ile ABD arasındaki ‘derin ve tarihi’ ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Johnson, “Tarihi ilişkilerimiz, NATO’da uzun süreli ortaklığımız, güçlü ekonomiye sahip olmakla bölgesel ve uluslararası güvenlik çıkarlarımız ABD ve Türkiye’yi doğal arkadaş yapıyor” diye konuştu. Georgia milletvekili, “İki ülke, her konuda her zaman aynı görüşte olmayabilir ama şuna eminim ki aramızdaki kalıcı dostluğu destekleyecek ortak zemin ve çıkarlara, açık diyalog kanallarına her zaman sahip olacağız” ifadelesini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.