Geçen hafta Romney’i Demokratlar bir hayli terletti

Geçen hafta Romney’i Demokratlar bir hayli terletti

Amerikan siyaseti kasım ayındaki başkanlık seçimleri yaklaştıkça daha çok çekişmelere sahne oluyor. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, hafta içi katıldığı NAACP’daki (Afro-Amerikalıların çatı organizasyonu) konuşmasında Sağlık Reform’unu eleştirince yuhalandı. Romney son olarak sahibi olduğu Bain Capital ile ilgili ilişkisindeki çelişkili ifadesi nedeniyle de zor günler yaşadı.

Huston’da haftaiçi yapılan yıllık NAACP kurutayına katılan Romney, burada Başkan Barack Obama’nın çıkardığı Sağlık Reformu’nu eleştirdi. Romney, ‘‘Seçilirsem Obamacare (Sağlık Reformu’nu Cumhuriyetçiler bu şekilde isimlendiriyor) kaldırcağım. Çünkü bu şekilde istihadam ssağlamak mümkün değil. Devlet daha fazla para harcayıp hantallaşmamalı aksine küçülmeli’’ sözleri salonu dolduran siyahiler tarafından yuhalanarak tepki aldı.

Romney, Huston’da yaşadığı hayal kırıklılığını atlatamadan Perşembe günü de bir başka sorunlu olduğu konuda Demokrat Parti’nin seçim kampanyasının hedefinde yer aldı. Sahibi olduğu Bain Capital’deki CEO’luk görevinden 1999’da ayrıldığını beyan eden Romney’e Demokratlar 2001’de hala görevi başında olduğunu belgeleyen daküman ile karşılık verdi. Yine Demokratlar 2010 yılı vergi beyannamesini halka arz eden ancak 2011’i henüz açıklamayan Romney’i sert bir şekilde eleştirip, ‘haydi açıkla’ atıflarına maruz bıraktı.

Sahibi olduğu Bain Capital ile ilgili olarak devletten vergi kaçırmak için bazı küçük ada ülkelerindeki yatırımlarıyla milyonlarca dolar haksız gelir elde ettiği ileri sürüldü. Yine haftaiçinde Demokratlar, Romney’in İsviçre bankasındaki hesabını dile getirerek, ‘‘daha önce hiçbir Amerikan başkan adayının deniz aşırı bir ülkede gizli hesabının olmadığını’ açıkladı.

Demokratların saldırısına Fox News’e verdiği mülakat ile cevap vermeye çalışan Romney, Obama’ya yüklendi. Romney, ‘‘Sayın Başkan ekonomi de işleri batırınca benim iş hayatıma saldırmaya başladı’’ dedi.

Romney ayrıca Obama’nın seçim kampanyasının kendisinden özür dilemek zorunda olduğunu da ileri sürdü. Romney özür gerekçesini de ‘‘insanların özel iş durumlarının seçim kampanyalarına alet edilmesi iğrenç birşey’’ diye ifade etti.

ROMNEY’İN YÜZÜ GEÇEN HAFTA YALNIZCA BAĞIŞLARLA GÜLDÜ

Halkın nazarında Romney’i itibarsızlaştırma çalışmaları Cumhuriyetçi başkan adayını bir hayli terletti. Ancak Romney’e geçtiğimiz hafta belki de tek iyi haber eski Başkan George W. Bush’un başkan yardımcısı olan Dick Cheney’in düzenlediği yardım kampanyasından geldi. Cheney Colorado, Montana ve Wyoming den davetlilerin katıldığı iki ayrı yardım yemeğinden Romney’in seçim kampanyası için 4 milyon dolardan fazla bağış topladı. Her bir katılımcının bir tabak yemek yemek için 30 bin dolar ödediği Cheney’in etkinliğinde Romney moral topladı. Romney, haziran ayında da Obama’ya karşı bağış toplama yarışında 35 milyon dolar fark atmıştı. Haziran ayında Romney 106 milyon 100 bin dolar bağış elde ederken Obama’nın seçim kampanyasına yapılan yardım miktarı 71 milyon dolarda kaldı.

Resmi adaylığı önümüzdeki ayın son haftasında Florida’nın Tampa şehrinde yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti’nin kurultayı ile resmiyet kazanacak olan Massachusetts eyaleti eski valisi Romney,  en geç kongrenin 3’cü gününe kadar da başkan yardımcısını (running mate) açıklayacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.