Federal yargıç NY Times’ın ‘hükümetten daha fazla bilgi edinme’ talebini reddetti

Federal yargıç NY Times’ın ‘hükümetten daha fazla bilgi edinme’ talebini reddetti

The New York Times gazetesi, terörist aktivitelerle ilgisi olan kişilerin hedef alınarak öldürülmesi ile ilgili daha çok bilgi vermesi için Amerikan hükümetine baskı yapması adına Federal Yargıç Colleen McMahon’dan bir talepte bulunmuştu. McMahon çarşamba günü kamuoyuyla paylaştığı 68 sayfalık bir karar raporuyla talebin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. McMahon açıklama talebini reddeden Başkan Barack Obama hükümetinin hukuka aykırı bir eylem gerçekleştirmediği kararına vardığını da açıkladı.

Federal Yargıç McMahon, “Hükümetin daha fazla açıklama yapması belki halkın on yılı aşkındır süren, geniş ve insan hayatı, milli servet ve bazılarına göre sivil özgürlükler açısından oldukça kayıplar getiren aktiviteleri anlamasına yardımcı olabilir” dedi. Ancak Yargıç buna rağmen hükümetin gizlilik derecesi yüksek belgeleri açıklamamakla Haber Alma Hakkı (Freedom of Information Act – FOIA)’na muhalif bir tutum sergilemediğini söyledi.

NY Times, yargıcın kararı konusunda temyize başvuracağını açıkladı.  

New York Times gazetesi ve bağlı iki muhabiri Charlie Savage ve Scott Shane, 2011’de her biri Amerikan vatandaşı olan Anwar al-Awlaki ve 16 yaşındaki oğlu Abdulrahman’ın farklı iki insansız hava uçağı saldırısıyla Yemen’de öldürülmesinden dolayı hükümete dava açmıştı.

McMahon ayrıca yine benzer bir dava ile daha fazla bilgi talebinde bulunan American Civil Liberties Union (Amerikan Sivil Haklar Örgütü – ACLU)’nın talebini de reddetti. ACLU da kararın temyizi için başvuruda bulunacağını açıklarken D.C. Circuit Court of Appeals’ta bekletilen hedefli ölüm kararları ile ilgili de bilgi istediklerini açıkladı. Organizasyonun başkanı Jameel Jaffer yaptığı açıklamada “Kamuoyu, hükümetin hangi koşullar ve şartlar altında sıcak savaşın olmadığı bölgelerde insanları öldürme kararı alabileceği hakkında daha fazla bilgiye ulaşmaya hak sahibidir. Bir çoğu daha önce bir suç işlememiş ve sıcak savaş içerisinde olmayan Amerikan vatandaşları hakkında çıkartılan öldürme kararları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyoruz.” dedi.

Sivil özgürlüklerin korunmasını merkez alan toplum kuruluşları hükümetin özellikle Amerikan vatandaşlarını ‘hedef alarak planlı bir şekilde öldürmesiyle’ ilgili yasal sınırlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.