Erdoğan, BM Güvenlik konseyinin Esad’ı cesaretlendirdiğini söyledi

Erdoğan, BM Güvenlik konseyinin Esad’ı cesaretlendirdiğini söyledi

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan cumartesi günü BM Güvenlik Konseyini Suriye konusundaki eylemsizliği nedeniyle sert bir şekilde eleştirirken 1990’larda Bosna’daki katliama neden olan hataların yinelendiğini söyledi.

Devlet Başkanı Beşar Esad, 19 aydır devam eden ve bölgesel güçleri de içine çekme riski taşıyan çatışmada birçok cephede asilerle savaşıyor.

Ancak BM’nin sağlam bir eylem için destek verme ihtimali çok az. Çin, Suriye krizine yönelik çözümün içeriden gelmesi gerektiğini söylerken Rusya hâlâ pek çok Suriyelinin Esad’ı desteklediğini ileri sürüyor. Bu arada Batılı güçler herhangi bir askerî eylem taahhüdü vermek istemiyor.

Erdoğan, aralarında Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi’nin de bulunduğu liderlerin katıldığı İstanbul’daki bir konferansta, “Tüm çabalarımıza rağmen BM Güvenlik Konseyi Suriye’de 20 aydır yaşanan trajediye müdahale etmiyor. Esad’ı, her gün onlarca, yüzlerce kişiyi öldürmeye teşvik eden, buna yeşil ışık yakan bir tavır söz konusu.” dedi.

Başbakan Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletlerin 20 yıl önce Balkanlar’da, Bosna’da ve Srebrenica’da yüz binlerce insanın katledilmesini izlediği 20 yıl öncesindeki gibi çaresiz kalması ne kadar üzücü.”

Ankara ile Şam arasında yaşanan gerilim her geçen gün daha da tırmanıyor. Türkiye, bir Suriye helikopterinin Azmarin’i bombalamasının ardından cuma günü iki savaş uçağını havalandırdı ve yaşanan çatışmaların sınırın ötesine geçmesi durumunda daha güçlü karşılık verileceği konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu konuyla ilgili olarak şöyle dedi: “Bundan sonra da benzer sınır ihlalleri olur ve Türkiye’nin ulusal güvenliğinin tehlikeye düştüğünü hissedersek hiç tereddüt etmeden mukabelede bulunuruz.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.