Dışişleri Bakanı Clinton Avustralya’da

Dışişleri Bakanı Clinton Avustralya’da

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Avustralya ve ABD arasında savunma alanındaki bağları güçlendirmek üzere düzenlenecek savunma toplantısına katılmak için Avustralya’ya geldi.

Geçen yıl Başkan Barack Obama, Avustralya ziyareti esnasında Darwin üssünü de ziyaret etmiş ve Avustralya ile yapılan ve Asya-Pasifik’te ABD’nin askeri varlığını güçlendirmeye yönelik anlaşma çerçevesinde, ABD’nin 2016 yılına kadar ülkeye konuşlandıracağı asker sayısı 2500 olarak belirlenmişti.

Anlaşmada, ABD’nin ülkede daimi askeri üs kurmasını içermediği, ancak Avustralya’nın Amerikan askerlerinin transit noktası olarak kullanılmasını öngördüğü bildirilmişti.

Ayrıca geçen yıl iki ülke savunma bakanları savunma anlaşmasının bir parçası olarak siber güvenlik alanında da işbirliği yapma kararı almıştı.

Avustralya’dan transit, Amerikan askerlerinin Güney Çin Denizi’ne ulaşımını, Japonya ve Güney Kore’deki mevcut üslerden ulaşımdan daha da kolaylaştıracak.

Çin ise ABD ile Avustralya arasındaki askeri işbirliğinin güçlendirilmesine tepki göstermişti.

Clinton ve Savunma Bakanı Leon Panetta’nın Başbakan Julia Gillard ve Savunma Bakanı Stephen Smith ile görüşeceği, yarın da Dışişleri Bakanı Bob Carr ile bir araya geleceği kaydedildi.

Toplantılarda Afganistan’daki Avustralya askerlerinin durumunun da tartışılacağı ifade edildi. Avustralya, 1550 askeriyle Afganistan’daki NATO birliklerine destek veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.