Cumhuriyetçilerin İran mektubuna Biden’dan cevap

Cumhuriyetçilerin İran mektubuna Biden’dan cevap

Cumhuriyetçi Partili 47 senatörün imza attığı ve İran’ı nükleer müzakerelerde Başkan Barack Obama ile varacakları bir anlaşmanın hükmü olmayacağı imasında bulunan mektubuna Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan cevap geldi.

ABD siyasetinde bir ilk olan, muhalefet partisi Cumhuriyetçilerin İran yönetimine açık mektup göndermesi ülke politikasını sarstı. Dün basına açıklanan mektupta Cumhuriyetçiler İran yönetimine nükleer konuda yapacakları bir anlaşmanın Amerika devletinin “bir yöneticisi ile yapılan sözleşme”den öte bir anlamı olmayacağı mesajını vermişti.

Senato’daki Demokrat Partililer, meslektaşlarının İran’a gönderdiği açık mektubu eleştirmiş bunun “alaycı bir çaba” olduğunu dile getirmişti. Başkan Yardımcısı Joe Biden ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, 36 yıldır görev yaptığı Senato’dan İran’a mektup gönderilmesini “Cumhuriyet Senatörler tarafından 9 Mart’ta gönderilen mektup, açıkça hassas bir uluslararası müzakerelerin ortasında Başkan’ı alaşağı etmek için tasarlanmış. Bu mektup Senato’nun saygınlığını zedelemiştir” dedi.

Biden’ın açıklamasında sert bir dil kullandığı görüldü. Biden, “Bu mektup, anayasal ders kılıfı altında iki yüz yıllık bir geleneği gözardı etmektedir. Bu hareket gelecekte diğer ülkelerle ABD adına müzakere masasına oturacak başkanın yetkilerini tehdit etmektir. Bu saygıdeğer kimseler (senatöler) izlenen politikaları beğenmeyebilir. Ancak izledikleri yol Amerika’yı daha güvenli ve güçlü edecek yol değildir” dedi.

Cumhuriyetçi senatörlere, bazı uluslararası anlaşmalar için Kongre’nin de onayı gerektiği hakikatini hatırlatan Biden şöyle konuştu; “Bu mektubu yazanların bilmesi gerekir, uluslararası taahhütlerin büyük çoğunluğu Kongre onayı olmadan yürürlüğe girer. Ve aynen Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Almanya ve İran anlaşmaya varması durumunda da bu böyle olacaktır.”

Biden, Cumhuriyetçilerin yazdığı mektubun yalnızca başkanın itibarını zedeleme girişimi değil aynı zamanda ABD’nin güvenirliğine de zarar verebilecek bir davranış diye eleştirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.