Cumhuriyetçiler’e kamuoyu tepkisi geri adım attırdı

Cumhuriyetçiler’e kamuoyu tepkisi geri adım attırdı

İran yönetimine direkt mektup gönderen Cumhuriyetçi senatörlerin girişimine kamuoyundan sert tepki gelmesi muhafazakar seçilmişlere geri adım attırdı.

Bazı Cumhuriyetçi senatörler, mektubun yalnızca açık şekilde kamuoyuna duyurulması ve İran’a bu mesajın direkt olarak gönderilmesinin ‘‘hata’’ olduğunu kabul etti. Senato’daki 47 Cumhuriyetçi senatörün İran yönetimine gönderdiği mektupta, Başkan Barack Obama’nın önümüzdeki yıl görev süresi biteceği ve gelecek adına İran’ın nükleer çalışması ile ilgili yürütülen müzakerenin de geçerli olmayacağı mesajı veriliyordu.

Önümüzdeki yıl tekrar seçilebilmek için sandığa gidecek olan Wisconsin eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Ron Johnson, “Eğer mektup’ta bir hata varsa o da teknik kısmında. Mektubu İran yönetimine değil de açık şekilde yazılsa iyi olurdu’’ dedi.

Johnson gibi Kansas eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Pat Roberts’da mektubun İran yönetimine direkt gönderilmesinin hata olduğunu ifade etti. Roberts mektup için, “Bir millete yönelik mesajımız direkt gönderilmeye bilirdi. Mektubun içeriğinin doğruluğuna inanıyorum ve bu da kime gönderildiğinden daha önemli’’ dedi.

BAZI GAZETELER CUMHURİYETÇİ SENATÖRLERE VERDİĞİ DESTEĞİ GERİ ÇEKTİ

Kamuoyunda ABD Başkanı’nın itibarını dolayısıyla da ülkenin dünya genelindeki güvenirliğine zarar vermekle eleştirdiği mektuba imza atan senatörlere önceki seçimlerde destek açıklayan gazeteler bu desteklerini geri çekti. ABD siyasetinde büyük ses getiren bu girişime kamuoyunun tepksi sert oldu.

Ohio eyaletinin Cleveland Plain Dealer ve Cincinati Enquirer 2010 ara seçimlerinde Senatör Rob Portman’a destek açıklamışlardı. Ancak her iki gazetede de editoryal makeleleri ile önümüzdeki yıl tekrar seçime gidecek olan Portman’ı İran’a yazılan mektuba imza atması nedeniyle desteklerini geri çektiğini duyurdu.

Plain Dealer yazısında mektuba imza atılmasını, “Bu utançverici bir karar. Partizanlık dış politikadaki realiteyi yalayıp yutmuştur’’ diye eleştirdi.

Cincinnati Enquirer ise mektup için, “Başkanı aşağılayarak yönetim üzerinde baskı kurmaya çalışmaya kalkmak amatörlük, bu Senato’nun onurunu zedeler” ifadelerini kullandı.

New Hampshire eyaletinde çıkan Telegraph of Nashua gazetesi de 2010 ara seçimlerinde destek verdiği Cumhuriyetçi Senatör Kelly Ayotte’nin mektuba imza atması nedeniyle yerden yere vurdu. Gazete baş makalesinde, ‘‘Eğer Demokrat senatörler Mikhail Gorbaçov ile nükleer müzakereler yapıldığı dönemde Sovyetler Birliği’ne açık mektup gönderse ne büyük utanç kaynağı olurdu ve Cumhuriyetçier nasıl fırtınalar koparırdı’’ dedi. Gazete, önümüzdeki yıl yeniden seçilmek için sandığa gidecek olan Ayotte de destek vermeyeceklerini açıkladı.

Illinois eyaletinde Peoria Journal ile Utah’dan Salt Lake Tribune de editoryal makalelerinde eyalet senatörlerini mektuba imza atmaları nedeniyle sert şekilde eleştirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.