Cumhurbaşkanı Gül: ABD ile ilişkilerin daima stratejik önemi oldu

Cumhurbaşkanı Gül: ABD ile ilişkilerin daima stratejik önemi oldu

Chicago’da verilen 19 Mayıs resepsiyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD ile Türkiye’nin ilgilendiği pek çok konunun örtüştüğünü söyledi. Gül, Türk-Amerikan ilişkilerinin stratejik önemini daima koruduğunun altını çizdi.

NATO zirvesi için geldiği Chicago’da 19 Mayıs resepsiyonuna katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişinin sanılanın aksine Kore Savaşı’ndan çok daha eskilere uzandığını söyledi. İki ülke ilişkilerinin zaman zaman kısa dönemler için zayıflamış olsa da stratejik önemini daima koruduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, süper güç olan ABD’nin dünyanın her tarafında ilgilendiği hemen her konuyla en ilgili ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu söyledi.

Gül, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan tarafından verilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resepsiyonunda kürsüye eşi Hayrünnisa Gül ile çıktı. Cumhurbaşkanı, sözlerine 19 Mayıs’ın Türk tarihi için önemini hatırlatarak başladı ve “Bu vesileyle başta Atatürk olmak üzere, onun bütün silah arkadaşlarını ve bütün şehitlerimizi, sadece İstiklal Harbi süresi içerisinde değil, ondan önceki ve bugün de yine ülke için, millet için en değerli varlığını veren bütün şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum.” dedi. NATO toplantısının Türkiye’nin NATO’ya üye olmasının 60. yıldönümü nedeniyle ayrıca önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “60 yıl önce, biz 1952 yılında NATO’ya üye olmuştuk. O zaman 5-6 tane üyesi vardı NATO’nun, biri de biziz. O zaman NATO’nun ve bizlerin de düşmanı olan birçok ülke bugün bizim müttefikimiz haline geldi, ittifakın içinde yer alıyorlar ve bizimle beraberler. Bunun da tabii ki ayrıca bir sevinç kaynağı, mutluluk kaynağı olması gerekir NATO’nun başarısını gösterme açısından.” diye konuştu.

Türk-ABD ilişkilerinin geçmişinin ne denli eskiye uzandığına dair örnekler de veren Cumhurbaşkanı Gül, Washington Anıtı’nın 58. metresinde bulunan 31. Osmanlı Sultanı Abdülmecid Han’ın nişanesini ve Kongre binasındaki Temsilciler Meclisi’nin 23’üncü kapısının üstünde bulunan Kanuni Sultan Süleyman’a ait bir rölyefi hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin dostluğunun demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, serbest piyasa ekonomisi gibi değerler üzerinde yükseldiğini belirterek, “Bugün de model ortaklık şeklinde sınıflandırdığımız ve değerlendirdiğimiz çok yakın bir işbirliğimiz vardır.” dedi.

Konuşmasının sonunda salondaki Türk asıllı Amerikalılara hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, “Burada yaşarken bir noktada da Türkiye’yi burada temsil ediyorsunuz. Türkiye’yi temsil ederken aslında Türkiye’ye uzakta da olsa en büyük hizmeti yapıyorsunuz. Çünkü güçlü bir ülkede, dünya politikalarında söz sahibi olan bir ülkede sizlerin faaliyetiniz, etkinliğiniz, varlığınız bizim için büyük bir avantajdır.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül, ABD’deki Türk toplumunun siyasette görünürlüğünün ve varlığının da yine giderek artmasını istediklerinin altını çizerek, bazı teşebbüsler olduğunu, bunları bildiklerini ifade etti.

‘Amerikalılar sokakta sizi tanıyor mu?’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO zirvesi için bulunduğu Chicago’da, Amerikan Ulusal Basketbol Ligi’nde (NBA) oynayan Türk basketbolculardan Ömer Aşık ve Mehmet Okur’u kabul etti. Türk heyetinin konakladığı Four Seasons Oteli’nde yapılan görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül, 2.11 boyundaki Mehmet Okur odaya girerken “Aman kafana dikkat” diye espri yaptı. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, sakatlığı yüzünden bu sezon fazla forma şansı bulamayan Mehmet Okur’a sakatlığının durumunu sordu. Milli basketçilere ‘Amerika’da dışarı çıktığınız zaman kimse sizi tanıyor mu?’ şeklinde soru yönelten Cumhurbaşkanı Gül, ‘Sokaktaki çoğu kişi bizi tanıyor.’ cevabını alınca memnuniyetini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.