BM: İsrail, işgal ettiği yerleri derhal terk etmeli

BM: İsrail, işgal ettiği yerleri derhal terk etmeli

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki İsrail yerleşimlerinin kanunsuz olduğu, bir kez de BM insan hakları keşif heyeti tarafından teyit edildi. Heyet, Filistin halkının ‘kendi kaderini tayin etme’ hakkına saldırı olduğunu belirtirken, İsrail’in yerleşimleri hiçbir ön şart olmaksızın acilen durdurması gerektiğini savundu.


Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen bir insan hakları keşif heyeti, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e yönelik yeni yerleşim inşası politikasının açıkça Filistinlilerin haklarını çiğnediğini ve 1949 Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini açıkladı. Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi’ne konuyla alakalı bir rapor sunan heyet, yasa dışı yerleşim planının tatbikinin, sadece İsrailli Yahudilerin çıkarını gözeterek tam bir ırk ayrımı sistemini doğurduğunu ifade etti. Heyet başkanı Christine Chanet, BM’nin konuyla ilgili yaptığı soruşturmada, bu konuda peşin hükümlü olduklarını söyleyerek heyetle beraber çalışmayı reddeden İsrail’in, derhal ‘hiçbir ön şart olmaksızın’ tüm yasa dışı yerleşimleri durdurmak zorunda olduğunu söyledi. Heyetin bir diğer üyesi Esma Cihangir de yerleşimlerin Filistinlilerin ‘kendi kaderini tayin etme’ hakkını ciddi bir biçimde etkilediğini ve bu durumun uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. İnsan Hakları Konseyi’ne sunulan rapor, yasa dışı yerleşimlerin Filistinlilerin su kaynaklarına ve tarım arazilerine ulaşımını da engellediğini bildiriyor. Heyet, İsrail’in Filistinlileri göçe zorlayarak yerleşimlere devam etmeyi planladığı görüşünde. İsrail ise Tevrat’tan örnekler vererek Batı Şeria ile tarihi bağları olduğunu iddia ediyor.


Aralık ayında Filistin’e BM’de ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsü oylanarak kabul edilmiş, İsrail ise karara tepki olarak Filistin’e vermesi gereken vergilere el koyduğunu ve Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 3.000 yeni yerleşim yeri inşa edeceğini duyurmuştu.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt   alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.