Beyaz Saray’dan Senato’ya: İran müzakerelerinden elinizi çekin

Beyaz Saray’dan Senato’ya: İran müzakerelerinden elinizi çekin

Beyaz Saray, P5+1 ülkeleri tarafından yürütülen müzakerelere müdahil olmaya çalışan Kongre’ye bir mektup yazarak ‘sürdürülen diplomatik çabaya müdahale etmemesi’ni istedi. Mektupta, uluslararası bir sorunun iç politika malzemesine dönüştürülmesi eleştirildi.

İran’la varılacak muhtemel bir anlaşmanın Senato’da oylanabilmesi için çalışma yürüten Cumhuriyetçilere bir mektup gönderen Obama yönetimi, anlaşmanın mahiyetine atıf yaparak, “Bu yalnızca ABD-İran arasında bir anlaşma değil, uluslararası bir anlaşma olacak” dedi. Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough tarafından kaleme alınan mektupta, Senato’ya ‘İran Nükleer Anlaşması İnceleme Yasası’nın çıkması durumunda bile Başkan tarafından veto edileceği’ uyarısında bulundu.

Cumhuriyetçilerin İran ile sürdürülen müzakereye müdahil olma çabasının hassas olan süreci daha da sıkıntıya sokacağını savunan McDonough, Senato’dan yasa teklifini geri çekmesini istedi. Mektupta bu tür yaklaşımların ABD’nin hem güvenirliliğine hem de çıkarlarına zarar vereceği ileri sürüldü.

Senato’nun Cumhuriyetçi Partili Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Corker’a gönderilen mektupta Senato’nun üzerinde çalıştığı kanun teklifinin hassas dengeler üzerinde müzakere edilen süreci tehdit ettiğine işaret edildi.

İran’ın nükleer çalışmalarının silahlı güce dönüşmemesi için sürdürülen müzakerelere ABD ile birlikte Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya katılıyor.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.