Başkanlık tartışmalarının sonucu; Obama 2 Romney 1

Başkanlık tartışmalarının sonucu; Obama 2 Romney 1

Amerika’da başkanlık seçimlerine iki hafta kala yapılan son münazara programında Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, dış politika konusunda  birbirlerine üstün gelmeye çalıştı. Obama’nın daha iyi olduğu tartışma programında Romney, söylediği sözlerin altını dolduramadığı görüldü.

Florida eyaletindeki Boca Raton şehrindeki Lynn Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve birçok televizyon kanalından canlı yayınlanan başkanlık tartışmasının üçüncü ve sonuncusu pazartesi akşamı yapıldı. Obama ile Romney, on milyonlarca Amerikalı seçmenin izlediği münazarada Arap Baharı, Afganistan, Pakistan, İran ile Çin konularını masaya yatırdı. 90 dakika süren münazarada tartışmanın yarıdan fazlası Ortadoğu sorunu üzerine olurken Romney, üç defa İslam, radikal ve cihad kelimelerini yan yana kullandı. Romney, ‘‘İslam dünyası içindeki radikal unusrları kınamalı’’,  ‘‘Ortadoğu’da hiçbir şey daha iyiye gitmedi ve hala İslami cihad bölgede çok etkili’’ derken son olarak ‘‘İslam dünyasının radikal unsurları kınaması için yardımcı olacağız’’ dedi. Bir kaç defa ‘‘cihad grubu’’ gibi sözleri ile Ortadoğu’da İran’ın ağırlığı arttığını da iddia eden Romney’ Usame Bin Ladin’in öldürülmesinden dolayı da Başkan’ı kutladı. Obama ise rakibine, ‘‘Sayın Vali daha önceki konuşmanızda Rusya’yı Amerika’nın en büyük düşmanı ilan ettiniz. Ancak soğuk savaş biteli 20 yıl oldu’’ diye yüklendi.

Obama’nın rakibinin 36 defa Romney’in ise 20 defa sözünü kestiği tartışmada Başkan,
“Sayın Vali, mesele dış politikaya gelince 1980’lerin politikalarını istiyor grünüyorsunuz. Aynı şekilde 1950’lerin toplum kanunlarını ve 1920’lerin ekonomi politikasını istediğiniz gibi” diye konuştu. Romney’in Irak’tan Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesi konusunda sözleri üzerine Obama, ‘‘Sayın Vali, sizin dış politika konusunda ne dediğinizi, nerede durduğunuzu anlamak mümkün değil. Bundan iki hafta önceki konuşmanızda Irak’ta 20 bin Amerikan askerinin kalmasını söylüyordunuz’’ diye eleştirdi.

Massachusetts eski valisi Romney ise, Suriye’deki sivil ölümlerini, kuzey Afrika’da El-Kaide’nin güçlenmesini, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidara gelmesini, İran’ın nükleer programını tamamlamaya 4 yıl kalmasını ve Bigazi’deki Amerikan başkonsolosluğuna yapılan saldırıyı Obama yönetiminin başarısızlık olarak masaya getirdi.
Obama efendi

OBAMA HEM KENDİ DIŞ POLİTAKSINI ANLATTI HEM ROMNEY’E YÜKLENDİ

Hem Obama hem de Romney, birkez daha Suriye’de Essed rejiminin gitmesini yinelerken Amerika’nın askeri müdahalede bulunmaması konusunda hem fikir oldukları görüldü. Romney’in, ‘‘Arap dünyasında Suriye’nin yalnızca müttefiği İran’’ diye ifade etmesi eski valinin ciddi bilgi eksikliği olarak dikkat çekti.

Romney, Obama’ya ‘‘başkanlık koltuğuna geldiğinde tüm Orta Doğu’da ‘özür turları yaptı’’ diye eleştirisini getirdi. Başkan Obama ise, ‘‘Ortadoğu’da yapmamız gereken güçlü, sağlam bir liderlik kurmak. Yoksa tüm haritaya yayılmış yanlış ve kayıtsız bir liderlik değil. Ancak siz seçim kampanyası boyunca bu tip bir fikir öne sürdünüz’’ dedi.

Dış politikanın tartışıldığı üçüncü ve son tartışma programında ekonomi yine gündeme geldi. Romney her fırsatta dile getirdiği, bütçe açığı, işsizlik, ekonomik durgunluğa tekrar dikkat çekip, Amerikan halkının giderek fakirleştiğini iddia etti.  

‘‘1916’YA GÖRE BUGÜN DAHA AZ ATIMIZ VE DAHA AZ SÜNGÜMÜZ VAR’’

Obama, dört yıllık başkanlık döneminde dış politikada izlediği siyasi yol haritasını izah ederken diğer taraftan da rakibine yüklendi. Romney’in askeri harcamayı kısmayacağı ve bugün 1916’dan daha az Amerikan’nın gemi yaptığı eleştirisinde bulundu. Bunun üzerine Başkan, ‘‘Sayın Vali, bizim daha az atımız (orduda) ve daha az süngümüz var 1916’ya göre’’ diyerek hem dalga geçti hem de daha sonra ordunun teknolojik olarak 21. yüzyıla göre nasıl mpderne edildiğine dikkat çekti. Obama’nın askeri harcamaları ile ilgili sözlerinden dikkat çeken bir başka nokta da, ABD’nin savunma bütçesiydi. Obama, Amerika’dan sonra gelen ve dünya da ilk 10 içinde bulunan diğer tüm ülklerin sakeri bütçesinin toplamından Amerika’nın bugün daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

o-DEBATE-570
ÇİN’DEN DE ROMNEY DARBE ALDI

Tartışma programında son konulardan birisi de Amerika ile Çin arasındaki ekonomik, diplomatik ilişkilerin nasıl olduğu/olmadığı konusu oldu. Romney, Çin ile ilişkileri iyi tutacağını ancak ekonomide özellikle mevcut olan iki ülke arasındaki ticari ilişkiye bir düzen getirip Amerika’ya yatırımları arttıracağını ileri sürdü. Obama ise hükümetin İran’ın nükleer silah elde edememesi için ortaya konulan yaptırımların yeterli olup olmadığı yönünde soruya, ‘‘Burada önemli olan İran’a yaptırımların uygulanması konusunda tüm uluslar arası koalisyonların kordine ediyoruz. (Romney’i kast ederek) Ancak O, hala Çin devlet petrol şirketine yatırım yapmaya devam ediyor ve bu şirket İran ile petrol sektöründe iş yapıyor’’ diye sert eleştiri yöneletti.

Romney’in 2010 ve 2011 gelir vergilerine göre açıkladığı rakamlarda Cumhuriyetçi başkan adayının bugün 450 milyon dolar civarında Çin’de yatırımı bulunuyor.

MÜNAZARAYI YÖNETEN GAZETECİ OBAMA’YI ‘USAME BİN LADİN’ İLE KARIŞTIRDI

Başkanlık münazarasını yöneten ünlü gazeteci Bob Schieffer’ın gafı ise geceye damga vuran bir başka unsur oldu. Yılların gazetecesi Schieffer, Usame Bin Ladin diyeceği yerde ‘Obama Bin Ladin’’ dedi. Uzun zamandır Cumhuriyetçilerin kastten kullandığı bu yakıştırma Schieffer’ı da fena faka bastırmış oldu. Pakistan’da Usame Bin Ladin’in öldürülmesi ile ilgili soruda Usame yerine ‘‘Obama’’ diyen yaşlı gazeteci Schieffer’ın gafını Obama yüzüne vurmadan sessizce dinledi.

Romney’in dış politika konusunda tecrübesiz olduğunun işaretini veren ifadelerinden birisi de ‘‘Amerika’nın dünya genelinde 42 müttefiği var’’ sözüydü.

ap presidential debate 18 nt 121003 wg


ANKETLER OBAMA’NIN KAZANDIĞINI GÖSTERİYOR


Üçüncü başkanlık tartışmasının ardından yapılan kamuoyu yoklamaları münazaranın galibinin Obama olduğunu gösteriyor. CNN televizyonu tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre Obama’nın tartışmada daha iyi olduğunu düşünenlerin yüzdesi 48 olurken Romney için bu rakam yüzde 40 olarak belirlendi.

CBS News’in yaptığı anket yoklamasında ise Obama’nın münazarada daha iyi olduğunu düşünenlerin oranını yüzde 53 olarak belirlerken Romney’in galip geldiği yönünde fikir belirtenlerin yüzdesi 23 oldu. Tartışmanın galibi olmadığını düşünenlerin yüzdesi ise 24 olarak belirtildi.

MSNBC televizyonun anketinde ise izleyicilere, ‘‘Son münazara size hangi partiye oy vereceğiniz konusunda yeterince fikir verdi mi’’ sorusuna, Demokratlar için ‘evet’ diyenlerin yüzdesi 53.7 olurken Cumhuriyetçiler adına bu yüzde 25.5 olarak kaydedildi. Seçimde son münazara neticesinin de hala hangi partiye oy vereceği konusunda fikir edinemeyenlerin yüzdesi de aynı ankette 20.8 olarak aktarıldı.

Başkan Obama’nın son münazarayı kazandığını yalnızca anketler değil birçok yorumcu ile gazeteci de teyit etti. ABC News televizyonun politika analistlerinden Matthew Dowd, ‘‘İki başkan adayı da tartışmaya farkı dosyalar ile geldi ama Başkan daha başarılıydı’’ yorumunda bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.