Başkan silah kanununda değişiklik isteyenlere seslendi

Başkan silah kanununda değişiklik isteyenlere seslendi

Başkan Barack Obama, yayınladığı bir açıklamayla tüm Amerikalıları yasa yapıcılar üzerinde silah düzenlemelerini hayata geçirme konusunda baskı yapmaya çağırdı. Obama çağrısının merkezine geçtiğimiz hafta bugün Connecticut eyaletinin Newtown şehrinde gerçekleşen ve 20’si çocuk 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan ‘toplu katliamı’ koydu.

Beyaz Saray’ın sitesinde açılan ve yüzbinlerce insanın altına imza attığı dilekçenin sonucunda insanlara bir video mesajı gönderen Obama, “Yardımınıza ihtiyacım var.” dedi. Silah kanunlarındaki düzenlemelerin toplumun geniş bir kesiminin müdahil olmasıyla hayata geçebileceğini belirten Başkan, “Kazanmamız, anne babaların, kız ve erkek çocukların, güvenlik güçlerinin ve sorumluluk sahibi silah sahiplerinin organize olması, seslerini yükseltmesi ve kendi bölgelerinin Kongre üyelerini bu konuya karşı duyarlı olmaya davet etmesiyle olacaktır. Toplumun bir çok kesimi, bir çok kez, tüm çocuklarımız için ayağa kalkıp ‘yeter’ demeli.” diye sözlerini sürdürdü.

Obama Kongre’yi ordu tipi saldırı silahlarının satışına yasak getirme konusunda yasa çıkartmak için iş başına davet etti. Obama’nın çağrısında yüksek kapasiteli cephane haznesi barındıran silahlara getirilecek yasak ve silah satın almadan önce ‘temiz raporu’nun sunumu da söz konusu. Hali hazırdaki uygulama ile açık havadaki fuarlarda satılan silahlar için temiz raporu gerekmiyor. Yeni yasa bu satışların da temiz raporu ile yapılmasını öngörüyor.

Yıllardır Amerikalılar silah yasaları ile ilgili düzenlemeler yapma konusunda çekimser davrandı. Ancak Newtown’da gerçekleşen katliamda 6 ila 7 yaşlarında 20 çocuğun hunharca katledilmesi bir çok kişinin silah kanunları hakkında fikir değiştirmesini sağladı. Obama silahlar konusunda değişen rüzgardan yararlanarak yeni düzenlemelere gitmeyi planlıyor.

Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve kabine üyelerinden oluşan bir ekibin önümüzdeki aya kadar silah yasası ile ilgili düzenlemelere dair dikkatlice planlanmış bir taslak çıkartmasını istedi. Taslak içinde Amerikalıların ruh sağlığı tedavisine ulaşmasını kolaylaştıracak yolların geliştirilmesi, okul güvenliğinin arttırılması ve silahları ve şiddeti öven kültürün elemine edilmesi gibi maddeler de bulunacak.

Obama önümüzdeki yıl bu değişikliklerin yapılması için gerekli adımları atacağını belirterek, “Bir şeyi başlattınız. Ben sizden bunu devam ettirmenizi istiyorum.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.