Başkan ikinci döneminde ‘iklim değişikliği’ meselesini gündeminde tutacak

Başkan ikinci döneminde ‘iklim değişikliği’ meselesini gündeminde tutacak

Başkan Barack Obama’nın pazartesi günü gerçekleştirdiği yemin konuşması, Beyaz Saray’ın Obama başkanlığında ikinci dönem atacağı adımlar için önemli ipuçları barındırdı. Eşitlikçi, özgürlükçü ve tabanın yansımalarının daha çok hissedileceği bir dönemin sinyallerini veren Obama, konuşmasında sürpriz konulara da yer verdi.

Başkan’ın 20 dakika süren konuşmasının bir dakikadan fazla kısmını ‘iklim değişikliği’ meselesine ayırması, ikinci dönemde bu konunun Beyaz Saray’ın ajandasında yer alacağını da gösteriyor. ‘İklim değişikliği’ konusunun yemin konuşmasında yer alması bir çok çevrede ‘sürpriz’ olarak nitelendirildi. Obama konuşmasında ‘ülkenin ekonomisini büyütürken kendisini, bilim insanlarının büyüyen bir tehlike olarak gösterdiği insan sebepli kirlilikten koruması gerektiğini’ söyledi.

Obama “Aksini yapmanın çocuklarımızı ve gelecek nesillere ihanet etmek olacağını bilerek, iklim değişikliği tehtidine cevap vereceğiz.” sözleriyle meseleye verdiği önemi hatırlattı.

Türkçe’de sera gazları olarak isimlendirilen ‘green house gases’ın emisyonlarını azaltmayı hedefleyen Beyaz Saray, Obama’nın ilk başkanlık döneminde bu konuda çok da başarılı olamamıştı. Obama, yeniden canlandırdığı otomobil endüstrisinden sera gazlarının emisyonlarını kısıtlamak adına söz alırken, aynı gazlar için uygulanacak ek ücretlendirme teklifi Kongre’de kadük kalmıştı.

‘Sürdürülebilir enerji’ konusunda liderlik göstereceğini söyleyen Obama, konuyu ulusal güvenlik ve ekonomik büyüme meselesi olarak çerçeveledi. Obama “Yeni istihdam olanakları ve yeni endüstriler oluşturacak bir teknolojiyi diğer milletlere bırakamayız” diyerek konuyu özetledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.