Bakan Geithner; borçlanma limiti 31 Aralık’ta doluyor

Bakan Geithner; borçlanma limiti 31 Aralık’ta doluyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Amerika’nın borçlanma limitine pazartesi yani yılın son günü ulaşacağını açıkladı. Geithner, Bakanlığı’nın ‘olağan üstü önlemler’ alacağını da dile getirdi.

Cumhuriyetçi Partililer ile Başkan Barack Obama arasında kamuoyu tarafından ‘mali uçurum’  olarak adlandırılan vergi ve kamu harcamaları konusunda anlaşma sağlanamaması piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid’e gönderdiği mektupta Bakan Geithner, Hazine Bakanlığı’nın alabileceği tedbirler hakkında bilgi verdiği açıklandı. Hazine Bakanı Geithner mektubunda ülkenin borç tavan limitine pazartesi günü ulaşacağını yazdı. Bakan, 200 milyar dolarlık ek önlem alabileceklerini belirterek bu sayede iki ay kadar idare edebileceğini ile getirdi. Bakan ayrıca olağanüstü ek tedbirlerle kesin olarak ne kadar idare edilebileceği konsunda net tarih veremeyeceğini belirtti. Geithner, ek tedbirlerin ne kadar süreli etkili olacağını kestirememe nedenlerini de, mali uçurum konusundaki anlaşmazlığa piyasanın nasıl tepki vereceğinin öngörülemediğinden kaynaklandığını söyledi.

Siyasi uzmanlar Geithner’ın gönderdiği mektup ile Kongre üzerinde mali uçurum konusunda anlaşmanın bir an önce yapılabilmesi amacıyla baskı oluşturmaya  yönelik olduğu ileri sürülüyor.

Amerikan siyaset tarihin de ilk defa borçlanma limitini 2011 yılında politik malzeme yapan Cumhuriyetçiler’in bu defa iki yıl için onay vereceği öngörülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.