Ara seçimlerde zafere Cumhuriyetçiler yakın

Ara seçimlerde zafere Cumhuriyetçiler yakın

Bugün yapılacak ara seçimlerle  Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin tamamını ve üst kanadı Senato’nun üçte birini belirleyecek. Halkın Demokrat Başkan Obama’ya azalan güvenini siyasî kazanca dönüştürmek isteyen Cumhuriyetçilerin, 100 üyeli Senato’da  çoğunluğu elde edebileceği ifade ediliyor.

Amerikan halkı 100 sandalyeli Senato’nun üçte birini, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamını, 36 valiyi ve 87 eyalet kamarasının üyelerini belirlemek üzere bugün sandığa gidiyor. En kritik yarış Senato seçimlerinde. Başkan Barack Obama’nın düşük popülaritesinin de etkisiyle Cumhuriyetçilerin Senato’da koltuk sayısını artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hatta Demokratların çoğunluğu Cumhuriyetçilere kaptırması şaşırtıcı olmaz. Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçilerin çoğunluklarını 10 dolayında ilave koltukla pekiştireceği tahmin ediliyor.

Başkan Obama kötü imajı nedeniyle Senato yarışında Demokrat adaylara destek kampanyalarında boy göstermekten kaçındı. Onun yerine, Demokratların biraz daha başarılı olması beklenen valilik seçimlerinde partidaşlarına destek verdi. Amerika’da başkanın partisinin ara seçimlerde zorluk çekmesi yeni değil. Beyaz Saray’da iktidar yıpranmışlığı yaşayan partiye yönelen halk tepkisi ara seçimde kendini gösteriyor. Son Washington Post anketine göre Başkan Obama’yla ilgili olumlu izlenim taşıyanlar yüzde 44 gibi rekor derecede düşük oranlara düşmüş durumda. CBS News anketine katılan Amerikalıların sadece yüzde 27’si ülkenin doğru yönde gittiğini düşünüyor.

Beyaz Saray’a halk nezdinde artan güvensizliği siyasi kazanca dönüştürmek isteyen Cumhuriyetçiler bu seçimi oy pusulasında olmadığı halde Obama’nın performası için bir referandum haline dönüştürmeye çalıştı. Fox News’a konuşan Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 Başkan adayı Mitt Romney, ‘Obama yönetimi ve politikalarıyla ilgili hüküm vermek için Amerika’nın son şansı bu.’ dedi.

Senato’da mevcut sandalye dağılımı 53 Demokrat, 45 Cumhuriyetçi, 2 Bağımsız şeklinde. Cumhuriyetçilerin çoğunluk için ihtiyaç duydukları 6 sandalyeden 5’ini kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu başarılı adaylar Güney Dakota, Arkansas, Louisiana, Montana ve Batı Virginia eyaletlerinde. Cumhuriyetçilerin kalan tek sandalye ve hatta daha fazlasını kazanmak için de birçok eyalette şansları hiç de az değil. Bunlardan biri, Obama’ya başkanlık yolunu açan Iowa eyaleti.

SONUÇ SİYASETÇİLERİ DAHA UZLAŞMACI KILABİLİR

Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da da son sözü Cumhuriyetçilerin söylemesi Obama yönetiminin kalan iki yılında hareket alanını daraltabilir. Bazı tartışmalı icraatlarını kanun çıkararak değil yönetmeliklerle gerçekleştirmeye çalışabilirler. Ancak Amerika’da Beyaz Saray ile Kongre’nin ayrı partilerin kontrolünde olduğu dönemlerde uzlaşmacı eğilimler de güç kazanabiliyor. Zira taraflar, uzlaşmayan siyasetçileri sandıkta cezalandıran Amerikan halkından çekiniyor. Beyaz Saray ve Kongre birbirlerinin nasırlarına basmamaya özen gösterirse, daha verimli ve uyumlu bir dönem yaşanması muhtemel.

Cumhuriyetçilerin en koyu sağcı ve muhafazakar hizbi Çay Partisi’nin Senato seçimlerinde aday çıkarmaması da uzlaşmacı havanın hakim olma ihtimalini artıran bir faktör. Amerikan Senatosu’nda önemli kanunları sorunsuz çıkarabilmek için en az 60 oy gerekiyor. Cumhuriyetçilerin bu koltuk sayısına ulaşması beklenmiyor. Dolayısıyla onlar da ürün verebilmek için Demokratlarla ve Beyaz Saray’la ortak çalışmaya muhtaç.

Diğer yandan Demokrat Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi Kongre uzlaşma değil de çatışma yolunu seçerse ülkedeki siyasi kutuplaşma artabilir ve ekonomideki gelişme sekteye uğrayabilir. Dış politikada özellikle askeri güç kullanıp kullanmamayla ilgili tercihlerde Kongre’nin Beyaz Saray üzerindeki tesiri artacaktır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.