Amerika’nın iki numaraları televizyonda kozlarını paylaştı

Amerika’nın iki numaraları televizyonda kozlarını paylaştı

Amerika’nın başkan yardımcı adayları 6 Kasım’daki başkanlık seçimi öncesi televizyon ekranlarında birbirlerine üstün gelmeye çalıştı. Başkan yardımcısı Joe Biden özellikle dış politikada rakibine üstünlük sağlarken iç politikada zaman zaman zorlandığı gözlendi.

Cumhuriyetci Parti’nin başkan yardımcı adayı milletvekili Paul Ryan’ın özellikle ekonomiyi kurtarma paketine getirdiği eleştiride Biden’ın cevabı karşısında kızarması dikkat çekti. Her iki başkan yardımcısı adayını da Suriye krizine Amerika’nın askeri müdahalesine sıcak bakmaları kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Şam’a yönelik bir askeri müdahale beklentilerinin de beyhude olduğu kanıtladı.

Kentucky eyaletinin Danville şehrinde yapılan başkan yardımcılarının müzakeresinde Biden’ın daha ateşli olduğu dikkat çekildi. Geçen hafta yapılan başkan adaylarını tartışmasında Başkan Obama’nın ‘‘fazla naif’’ tavrının aksine Biden sert eleştirileri ile Cumhuriyetçi adayı köşeye sıkıştırmaya çalıştı. Obama’nın Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’in yüzde 47 gafı, gelir vergisini düşük ödemesi ve Libya’nın Bingazi şehrinde ABD Büyükelçisi Chris Stevens’in öldürülmesinden hemen sonra politik kazanç amaçlı çıkışına yönelik tek kelime etmemesi Demokrat Partililer de şaşkınlığa neden olmuştu.

Ryan, Obama hükümetini büyükelçiyi korumakta aciz kaldığı eleştirisine Biden, ‘‘Biz dünya genelinde elçilerimizin daha iyi korunması için ek ödeneği Meclis’ten istediğimizde buna siz karşı çıtınız’’ sözleri tartışmanın önemli anlarındandı. Ryan’ın İran’ın nükleer çalışması, Afganistan ve Suriye konularında da rakibine karşın daha bilgisiz olduğu görüldü.

Ekonomi politikasında Cumhuriyetçilerin büyük umut bağladığı vekil Ryan, 2009 yılında Başkan Obama’nın ekonomiyi kurtarma paketini eleştirince Biden, ‘‘Sayın vekil siz değil misiniz seçildiğiniz eyalete yardım için iki defa mektup yazıp kurtarma paketinden destek isteyen’’ sözleri Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayına zor anlar yaşattı.

HER İKİ PARTİ DE SURİYE’YE ASKERİ MÜDAHELEYE SICAK BAKMIYOR

Tartışma da Suriye krizi ile ilgili Cumhuriyetçi partinin başkan yardımcısı adayının da Joe Biden’ın da Esed rejimine karşı askeri bir müdahale istemedikleri görüldü. Biden, ‘‘Ürdün, Türk ve Suudi dostlarımızla ortak çalışıyoruz ama bu ülkeye müdahale etmek bölgesel bir savaşa yol açabilir. Burası Libya gibi değil ve dünyanın en tehlikeli bölgesi’’ diye konuştu. Biden ayrıca Esed’in düşmesi durumunda Amerika’nın bir Suni ve Şii çatışmasını istemediğini söyledi.

Paul Ryan ise Rusya’nın BM’de uluslar arası toplum ile ortak çalışması için hükümetin yeterince çaba göstermemekle eleştirdi. Ülkede rejim muhaliflerine daha fazla Türk dostları ile birlikte yardım edilmesi gerektiğini isteyen Ryan’a Biden da ‘‘Bizde bunu yapıyoruz zaten’’ diye karşılık verdi.

Esed’in gitmemesi durumunda İran’ın burada daha da güçlenip terörist aktivitelerin artacağına dikkat çeken Ryan, ‘‘Amerika’da bölgede büyük kredi kaybeder’’ diye konuştu. Ryan, Suriye’ye askeri müdahalenin ancak Amerika’nın ulusal güvenliği sözkonusu olduğuna destekleyeceklerini söyledi. Biden, ‘‘Amerika’nın bugün en son ihtiyacı olan bir savaşa girmektir’’ dedi.

Zaman zaman birbirlerinin sözünü kesen başkan yardımcı adaylarının tavırlarına bir de Biden’ın Ryan konuşurken sürekli gülümesemesi tepki çekti. Biden’ın bu tavrını sert dille eleştiren ve Cumhuriyetçi Parti taraftarlığı ile öne çıkan Fox News’te de başkan yardımcısı için sert sözler sarf edildi. Fox’da tartışma programını değerlendiren siyaset uzmanları Sean Hannity, Brit Hume ve Greta Van Susteren, Biden’ın sürekli gülmesini ‘‘kaba’’, ‘‘huysuz yaşlı’’ ve ‘‘saygısız’’ sözleri ile eleştirdi.

Biden’ın Romney’in devletten yardım alıp federal vergi vermeyen yüzde 47’lik bir halk kesimi olduğunu ve bunların da kendisinin umrunda olmadığı sözlerini eleştiren Biden’a Ryan, ‘‘Bazen istemediğimiz sözler ağzımızdan çıkıverir. Bunu da en iyi Biden bilir’’ dedi. Biden senatör olduğu dönemde de geçtiğimiz 44 aylık başkanlık yardımcılığı görevinde de kırdığı potlarla gündeme gelen bir.

ANKETLER TARTIŞMANIN GALİBİ KONUSUNDA HEM FİKİR DEĞİL

Tartışma programından sonra CNN ile CBS News’in yaptığı anketlerde tartışmadan galip çıkan bri tarafın olmadığı görüldü. CBS News’n anketinde tartışmanın galibinin Biden olduğunu düşünenler yüzde 50 iken yüzde 31’inin de Ryan’ın daha iyi olduğunu savundu. CNN kanalının yaptığı ankette ise Ryan’ın daha iyi olduğunu düşünenler Biden’ı destekleyenlere oranla yüzde 48’e yüzde 44 üstün geldi.
Önümüzdeki salı günü ile 22 Ekim tarihlerinde Başkan Obama ile Romney ekranlara çıkıp seçimden önce son defa birbirlerine üstün gelmeye çalışacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.