Amerikalılar işi olan göçmenlere vatandaşlığı destekliyor

Amerikalılar işi olan göçmenlere vatandaşlığı destekliyor

Yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Amerikalıların çoğunlukla işi olan göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesini destekliyor. Wall Street Journal (WSJ) ile NBC News’in yaptığı ankete göre ayrıca Başkan Barack Obama’nın performansına duyulan güvenin de azaldığı görülüyor.

Obama’nın iki önemli siyasi ajandasından birisi olan silah edinmeye kısıtlama çabası ile kaçak göçmenlere vatandaşlık hakkının tanınması konularında halkın Başkan’a genel itibariyle destek verdiği görülüyor.

WSJ/NBC News’in kamuoyu yoklamasının 5-8 Nisan tarihleri arasında bin denek ile görüşülerek hazırlandığı belirtildi. Anket sonuçlarına göre; Amerikalıların yüzde 54’ü iş sahibi olan göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesini savunuyor. Gçömenlere vatandaşlık hakkını savunanlar, ‘neden göçmenlere vatandaşlık hakkını savunuyorsun?’ diye sorulduğunda verdikleri cevap, ‘Bu bizim gerçeğimiz’ şeklinde olduğu görülüyor. Göçmenlere vatandaşlık verilmesini 2010 yılında yüzde 47, 2005 de ise yalnızca yüzde 41 oranın da halk destekliyordu. Aynı ankette yine halkın yüzde 36’sı göçmenlere vatandaşlık hakkının verilmesinin ülkeyi zayıflatacağı görüşünü savunuyor.

Ankette katılanlar göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesinde zaman sınırlamasını da destekledikleri görülüyor. Halkın yüzde 51’i vatandaşlık sürecinin 5 yıldan sonra iş sahibi olan göçmenlere verilmesini doğru bulurken, yüzde 18’i de hemen verilemsi taraftarı. Ankette halkın yalnızca yüzde 14’ü göçmenlere hiçbir şekilde vatandaşlık verilmemesi gerektiğini savunuyor.  

Göçmenlere vatandaşlık hakkının tanınmasına Cumhuriyetçiler genel olarak karşı iken Demokratlar başta olmak üzere bağımsızların destek verdiği görülüyor. Demokrat Partililerin yüzde 80’ni işi olan göçmenlere vatandaşlık verilmesini savunurken bağımsızlarda bu oran yüzde 54.

OBAM GÜVEN KAYBEDİYOR

Başkan Obama’ya olan güven azalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ekim ayında yüzde 50 olan Obama’ya güven oranı son kamuoyu yoklamasında 47 olarak belirlendi. Obama’nın performansından memnun olmayanların yüzdesi ise 48 olarak belirlendi. Halkın Obama’ya olan güven kaybında ekonominin birinci ve başlıca etken olduğu ortaya çıktı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.