ABD’nin dinleme listesinde Türkiye de var

ABD’nin dinleme listesinde Türkiye de var

İngiliz Guardian gazetesi, dün yayınladığı belgede ABD’nin 38 ülkeyi ‘hedef’ seçtiğini, Türkiye’nin de bu ülkeler arasında olduğunu yazdı. Ankara dahil AB ülkeleri Washington’dan izahat bekliyor. İfşaatlarıyla ABD’yi zora sokan eski Amerikan istihbarat çalışanı Snowden ise Rusya’ya sığınma başvurusu yaptı.

Eski CIA çalışanı Edward Snow-den’ın temin ettiği belgeleri haberleştirmeye devam eden Avrupa basını her gün yeni bir skandalı manşetlerine taşıyor. ABD’nin İngiltere dışında bütün AB üyelerini dinlediğinin basına sızmasından bir gün sonra Türkiye’nin de Amerikan istihbarat birimlerinin ‘hedef’lerinden biri olduğu ortaya çıktı. İngiliz The Guardian gazetesi, dün yayınladığı belgede ABD’nin 38 ülkeyi ‘hedef’ seçtiğini, Türkiye’nin de bu ülkeler arasında olduğunu duyurdu.

Gazete, Türk elçiliklerinin dinlendiğini belirtmekle yetinirken, herhangi bir ayrıntı vermedi. Zaman’a konuşan Türk diplomatik kaynaklar,  “Dinlenen 38 ülke arasında Türkiye’nin de bulunduğu yönündeki genel bir bilginin ötesinde ciddi bir ayrıntı veya belge örneği görmedik. O yüzden haberi ve konuyu inceliyoruz. İtibar edilecek bir iddia ise ABD tarafından izahat isteriz.” değerlendirmesini yaptı. Mezkur listede Türkiye’nin yanı sıra Fransa, İtalya, Yunanistan, Japonya, Meksika, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkeler bulunuyor. Bu ülkelerin ortak özelliği, hepsinin ABD’nin ‘müttefiki’ olması.

Avrupa Birliği’ndeki infial de her geçen gün artıyor. ABD’den ‘izahat’ isteme kuyruğuna giren AB yetkilileri ve Avrupalı siyasiler, Washington’a yönelik ağır ithamlarda bulunuyor. Önümüzdeki hafta ABD ile AB arasında başlaması beklenen insanlık tarihinin en büyük serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin iptal edilmesini isteyenlerin sayısı da artıyor.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI’NI ASKIYA ALALIM

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, Amerikalıların Avrupalıları dinlediğine dair en ufak bir şüphe varsa ticaret müzakerelerinin yürütülemeyeceğini kaydetti. Avrupa’da en fazla dinlenen ülke olduğu ortaya çıkan Almanya’nın kısa süre içerisinde konuyu yargıya taşıyabileceği ve davalar açabileceği bildiriliyor. Eleştiri bombardımanına tutulan ABD ise ilk resmi açıklamayı Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ağzından yaptı. Kerry, bütün ülkelerin benzer faaliyetler içerisinde olduğunu iddia ederek, olayın büyütüldüğünü ima etti. Ancak Soğuk Savaş döneminin casusluk olaylarını hatırlatan ABD’nin dev istihbarat operasyonunun ciddi sonuçlar doğuracağı spekülasyonları yapılıyor.

Çin ve Irak gibi ‘3. sınıf ortak ve hedef’ olarak nitelendirildiği ortaya çıkan Almanya’nın tepkisi de giderek şiddetleniyor. Alman Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ABD’nin Avrupa’yı ‘düşman olarak gördüğünü tahayyül edemediğini’, bu haberlerin Soğuk Savaş’ı çağrıştırdığını vurgulayarak, dinleme skandalının ‘Amerikan halkının emniyetini temin etmek’ olarak açıklanamayacağını vurguladı. Alman Federal Savcılığı’nın soruşturma açacağı belirtilirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de konuyu ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bekleniyor.

AB’deki infial derinleşirken, Alman Yeşiller Partisi’nden ilginç bir teklif geldi. Yeşiller’in Meclis Grubu Başkanı ve başbakan adayı Juergen Trittin, Avrupa’nın Snowden’e kucak açmamasını ‘çok çirkin’ olarak nitelendirdi ve Snowden’in Avrupa’da korunması gerektiğini savundu. Trittin, Almanya’nın Snowden’e ‘sahip çıkmasını’ isterken, uzmanlar Berlin’in böyle bir adım atması durumunda Almanya ile ABD arasında büyük bir kriz patlayacağını öngörüyor.

SNOWDEN, RUSYA’DAN SİYASÎ SIĞINMA TALEP ETTİ

Bir haftadır Moskova Şeremetyova Havalimanı transit bölgede kalan ifşaatçı Edward Snowden ise Rusya’dan siyasi sığınma talebinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Amerikan istihbaratına ait gizli belgeleri sızdırarak Washington’ı zor durumda bırakan eski CIA çalışanına şartlı yeşil ışık yaktı. Putin dün Kremlin’de düzenlediği basın toplantısında iltica talebiyle ilgili bir soru üzerine Snowden’in tutuklu olmadığını, ABD aleyhine çalışmamak kaydıyla Rusya’da kalabileceğini söyledi. Rus lider, Snowden’in tutuklu Rus ajanlarla değişimi konusunu ise reddetti..

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.