ABD ve BM, İranlı muhaliflerin Irak’ta katledilmesini kınadı

ABD ve BM, İranlı muhaliflerin Irak’ta katledilmesini kınadı

İranlı muhaliflerden oluşan ‘Halkın Mücahitleri Teşkilatı’ mensubu Bağdat yakınındaki Hürriyet Kampı’na dün düzenlenen roketli saldırıda 7 İranlı’nın hayatını kaybetmesi, ABD ve BM’den bugün yapılan açıklamalarla kınandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Irak hükümetini faillerin üzerine giderek derin soruşturma yapmaya davet etti.  İran’ın mevcut rejimine muhalif ve Sosyalist-İslamcı ideolojiye sahip ‘Halkın Mücahitleri Teşkilatı’ mensuplarının Irak’ın başkenti Bağdat yakınında ikamet ettikleri eski ABD askeri üssü olan Hürriyet Kampı’na dün düzenlenen saldırıda 7 İranlı muhalif hayatını kaybetmiş, onlarcası da yaralanmıştı.

Şahitlerin ifadesine göre, 40 kadar roket ve otomatik silahlarla taranan kampta 7 İranlı muhalif hayatını kaybederken onlarca İranlı da yaralanmıştı. ABD ve BM’den yapılan açıklamalarda saldırı kınandı ve faillerin bir an evvel cezalandırılmaları istendi.

SÖZCÜ NULAND: “AHLAKSIZCA BİR SALDIRI”

Hürriyet Kampı’ndakiler, saldırı sırasında müdahale için geciken Bağdat emniyeti ve saldırı sonrası geç gelen sağlık ekiplerini kasıtlı gecikmekle suçlarken ABD’den bugün yapılan açıklamalarda da Irak hükümetine adalet çağrısı yapıldı. Nuland, ‘ahlaksızca’ olarak değerlendirdiği saldırının Irak mercileri tarafından ciddiyet ve itina ile araştırılarak faillerin cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Nuland, böyle kamplarda yaşayanların daha geniş emniyet tedbirleriyle donatılmış vaziyette korunması gerektiğini söyledi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da saldırıyı şiddetle kınayarak faillerin Irak hükümeti tarafından adalete teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.

1979 İran Devrimi öncesinde Şah idaresine muhalif olan ve devrim esnasında Humeyni’yi destekleyen “Halkın Mücahitleri”, Tahran’da yeni kurulan idare ile de anlaşamamış ve İran dışına göç etmişlerdi. Sosyalist-İslam anlayışına sahip teşkilat mensupları, mevcut İran idaresi tarafından “münafıklar” ve İran aleyhinde ecnebi devletlere bilgi sızdıran “hainler” olarak görülüyorlar.

Irak’ın eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin tarafından desteklenen ve Irak’ta ikamet etmelerine imkân sağlanan binlerce İranlı muhalif, 1980’lerde İranlı üst makamlara tertip edilen suikastların failleri olarak görülüyordu. ABD’nin Irak işgali sonrası silahsızlanmayı kabul eden İranlı muhalif gurup “Halkın Mücahitleri” ABD askerlerinin boşalttığı ‘Hürriyet Kampı’nda ikamet ediyorlar ve Bağdat’taki mevcut Şii idare tarafından baskı görüyorlardı. Nisan 2011’de İranlı muhaliflerin yaşadığı İran sınırındaki Diyala ilindeki ‘Eşref Kampı’na düzenlenen saldırıda 34 kişi hayatını kaybetmiş ve BM bu hadiseden Irak kuvvetlerini mesul tutmuştu. Öte yandan, Tahran, son senelerde bazı muhaliflerin İran’a döndüklerini ve ülkelerinde rahatça yaşadıklarını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.