ABD Temsilciler Meclisi’nden ‘dinlemelere devam’ kararı

ABD Temsilciler Meclisi’nden ‘dinlemelere devam’ kararı

ABD Temsilciler Meclisi, eski CIA ajanı Edward Snowden’ın ifşaatlarının ardından tartışmaların odağındaki Milli Güvenlik Kurumu NSA’nın gizli dinleme faaliyetlerine devam etmesine karar verdi.

Temsilciler Meclisi’nde önceki gün yapılan oylamada NSA’nın telefon görüşmeleri dahi elektronik iletişimin takip etmesinin sınırlandırılmasını öngören yasa tasarısını 200’e karşı 217 oyla reddedildi. Cumhuriyetçi milletvekili Justin Amash tarafından sunulan tasarıda, haklarında bir soruşturma olmasa dahil kişilerin tüm telefon görüşmelerinin izlenmesine imkan tanıyan PRİSMA adlı programa ayrılan fonun kesilmesi isteniyordu. NSA’nın dünya genelinde telefon ve internet iletişimini dinlemesini sağlayan program, Snowden tarafından geçtiğimiz ay ortaya çıkarılmış, ifşaatlar dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Washington’ın peşinde olduğu Snowden bir ayı aşkın bir süredir Moskova Şeremetyova Havalimanı’nda kalıyor.

Obama yönetimini rahatlatan meclisteki oylama öncesi sert tartışmalar yaşandı. Tasarıya destek veren milletvekilleri, hükümetin güvenlik adına ‘çok ileri’ gittiğini, dinlemelerin özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini dile getirdi. Ret oyu veren vekiller ise program sayesinde onlarca terörist saldırının önlendiğini söyleyerek tasarının geçmesi halinde milli güvenliğin zafiyete uğrayacağını  savundu. Oylama öncesi de Beyaz Saray yetkilileri ve NSA Başkanı Keith Alexander tasarı aleyhine mecliste yoğun lobi faaliyetinde bulundu.

Oylamada, Cumhuriyetler ile Demokratlar arasında da ender görülen bir işbirliği yapıldı. Özgürlükçü Cumhuriyetçiler ile bazı Demokratlar tasarıyı destekledi.  İki partinin saflarında bölünmeye yol açan oylamada 94 Cumhuriyetçi milletvekili ‘evet’, 134’ü hayır oyu verirken, Demokratların ise 111’i ‘evet’ dedi, 83’ü ise aleyhte oy kullandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.