ABD Suriyeli muhaliflere silah verme kararı alabilir

ABD Suriyeli muhaliflere silah verme kararı alabilir

Amerikalı bir yetkilinin açıklamasına göre Beyaz Saray Suriyeli muhalifleri silahlandırıp silahlandırmama kararını bu hafta içerisinde alabilir.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye göre Suriyeli muhaliflere silah verilip verilmeyeceği gündemi Beyaz Saray’da bu hafta yapılacak toplantılarda ele alınacak. Obama yönetiminden bir kaynağa göreyse Dışişleri Bakanı John Kerry Beyaz Saray’daki toplantı nedeniyle Ortadoğu gezisini askıya aldı.

Suriye Başkanı Esed’le savaşan muhalifleri silahlandırma adımı ilk defa AP ajansı tarafından Pazar günü geç saatlerde duyurulmuştu. Beyaz Saray’ın yeni yaklaşımı Esed’e karşı iki yıl önce başlayan gösterilerle alevlenen iç savaşta 80 bin kişinin hayatını kaybetmesinden sonra ortaya çıktı. İran ve Lübnan merkezli Hizbullah tarafından desteklenen ve Şii İslam’ın bir kolu olan Alevi azınlığa mensup Esed ve ailesi 40 yıldan fazla bir süredir Suriye’yi yönetiyor.

Yönetime bağlı güçlerin Kuseyr’i tekrar ele geçirmesinin ardından Esed’in güçlendiğine dair endişeler arttı. Obama yönetimince kırmızı çizgi olarak nitelenen Esed güçlerinin kimyasal silah kullandığına dair kanıtlar, ABD ve diğer ülkeler tarafından ayrıca değerlendiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.