ABD: PYD ile ilk kez direk temasa geçtik

ABD: PYD ile ilk kez direk temasa geçtik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile geçtiğimiz hafta sonu direk olarak görüştüklerini söyledi.

Günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını Psaki, ABD yönetimi olarak ilk kez PYD ile direk temasa geçtiklerini ifade etti. Psaki, “Bildiğiniz gibi PYD ile aracılar vasıtasıyla görüştüğümüz zamanlar oldu. Hafta sonunda PYD ile direk iletişime geçtik.” ifadelerini kullandı.

PYD’den hangi isimle görüştüklerine yönelik detay vermeyceklerini belirten Psaki, “Hafta sonunda ve bölge dışındaydı.” ifadelerini kullanmakla yetindi.

Bazı PYD üyeleri ile PKK’nın iletişim halinde olduklarını bildiklerini dile getiren Psaki, “PKK hakkında uzun süreden beri var olan kaygılarımız sürüyor. PKK’nın terörist grup listesinde yer almasına yönelik poziyonumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değil.” dedi.

KIRBY: KOBANİ’Yİ ÖNEMLİ KILAN IŞİD’İN ORAYI İSTEMESİ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby IŞİD stratejisinde herhangi bir değişikliklerinin olmadığını Kobani’yi önemli kılanın IŞİD’in orayı istemesi olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Sözcüsü John Kirby ile Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ile ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. ABD Dışişleri Bakanlığı’dan gerçekleşen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan John Kirby, uzun zamandan bu yana Kobani’ye odaklanmış olmalarının sebebini IŞİD’in şehri ele geçirmeyi istemesine bağladı.

Uzun zamandan beri Kobani’ye odaklandıklarını ve hava harekatı yapıklarını belirten Kirby, “Kobani’yi önemli yapan IŞİD’in orayı istemesi. Daha fazla istemeleri, daha fazla kuvvet ve kaynağa başvurmaları, daha fazla vurulacak hedefin mevcudiyetini sağlıyor.” şeklinde konuştu.

ABD’nin IŞİD stratejisinde herhangi bir değişikliğin olmadığını vurgu yapan Kirby, “Ne Kobani’de ne de herhangi bir şehir hususunda bildiğim kadarıyla stratejik bir değişiklik yok en azından askeri perspektif açısından.” dedi.

Kobani’nin hala düşebileceğini ifade eden Kirby, “Tek başına hava gücünün herhangi bir şehri kurtarmaya yetmeyeceği gerçeği konusunda dürüst olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun güvenli bölge kurulabilecek şehirlerin ismini vermesine yönelik düşünceleri sorulan Kirby, Türkiye ile tampon bölge konusunu konuşmaya devam edeceklerini ve bu konuda şuanda aktif askeri bir planlarının olmadığını dile getirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.