ABD, olağanüstü hal ilan eden Nijerya’yı uyardı

ABD, olağanüstü hal ilan eden Nijerya’yı uyardı

ABD Dışişleri Bakanı Johan Kerry, isyancılara karşı geniş çaplı operasyon başlatan Nijerya ordusunu sert bir dille uyardı. Kerry, “Nijerya’da ağır insan hakları ihlalleri yapıldığına dair ciddi iddialar var.” dedi.

 

Kerry yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Nijerya güvenlik güçlerini bütün operasyonlarında disiplinli güç kullanmaya, sivilleri korumaya ve insan haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz.”

 

Nijerya’da geniş çaplı operasyonların yanında Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, sınırdaki çöl eyaletleri olan Adamawa, Yobe ve Borno’da olağanüstü hal ilan etti.

 

Nijerya ordusu, son zamanlarda kanlı saldırılar gerçekleştiren militanlara karşı kuzeydoğuda geniş çaplı operasyon başlattı. Sınıra asker yığan ordu, şu ana kadar en az 20 militanı öldürdüğünü duyurdu. Nijerya’nın bu hafta, Boko Haram’ın silahlı ayaklanmasını başlattığı 2010 yılından beri en geniş çaplı operasyonlarına başladığı bildirildi.

 

Nijerya’da Boko Haram örgütü son 3 yılda 2 binden fazla insanı öldürdü. Nijerya ordusu dün savaş jetleri ve helikopterlerden militanlara ait kampları bombalamıştı. Nijerya ordu sözcüsü General Chris Olukolade ülkedeki son durumla ilgili olarak, “Son saldırılarla ilgili, binlerce kişilik askeri güç, Boko Haram’a son darbeyi vurmak için olağanüstü hal ilan edilen eyaletlere gönderildi.” dedi.

 

Boko Haram, geçen ay Jonathan tarafından önerilen genel affı reddederek, Mayıs ayında da ağır silahlarla saldırarak onlarca asker öldürmüştü. Haram’ın saldırılarına karşılık veren Nijerya ordusu, Baga kasabasına girerek binlerce evi ve iş yerini ateşe vermişti. Çıkan çatışmalarda 185 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.