ABD, DHKP-C’ye karşı delil topluyor

ABD, DHKP-C’ye karşı delil topluyor

 

ABD, Ankara Büyükelçiliği’ne 1 Şubat günü DHKP-C’nin düzenlediği canlı bombalı saldırının peşini bırakmıyor. Terör örgütüne dava açmak için hazırlıklara başlayan ABD’li yetkililerin, olayı Amerikan mahkemelerine taşımak için delil topladığı öğrenildi. Soruşturmanın selameti açısından bilgi sızdırmamaya azami gayret gösteren Amerikan tarafı, DHKP-C’ye açılacak dava konusunda hassas davranıyor. Örgütü mahkeme karşısında suçlu duruma düşürecek her bilgi ve istihbaratı değerlendiren yetkililerin, Türk makamları ile de işbirliği içerisinde olduğu belirtildi. DHKP-C’yi ‘ortak düşman’ olarak nitelendiren ABD’li kaynaklar, soruşturmanın delil toplama aşamasında olduğunu kaydetti.

 

Başkent’te en korunaklı binalardan biri olan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne 1 Şubat’ta saat 13.10 sularında saldırı düzenlenmişti. Terör örgütü DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı, üzerindeki bombayla birlikte büyükelçiliğe girmek istemiş, güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu kendisini engellemek isteyince bombayı patlatmıştı. Saldırıda canlı bomba Şanlı’nın yanı sıra güvenlik görevlisi Akarsu hayatını kaybederken, eski NTV muhabiri Didem Tuncay yaralanmıştı.

Saldırının peşini bırakmayan ABD’nin, kendi mahkemelerinde DHKP-C’ye karşı dava açmak için harekete geçtiği öğrenildi. Alınan bilgilere göre Türk makamları ile işbirliği yapan ABD, terör örgütünü mahkeme karşısında suçlu duruma düşürecek her bilgi ve istihbaratı değerlendiriyor. Zaman’a bilgi veren Amerikalı yetkililer, “ABD, ortak düşmanımız olan DHKP-C’yi alt etmek için müttefikleriyle her alanda işbirliği yapma konusundaki kararlılığa sahiptir. Mahkemede örgüte karşı iddialarımızı güçlendirecek istihbarat ve delili toplama hususunda Türkiye ve diğer ülkelerle çalışmaya devam edilecektir.” diye konuştu. Yetkililer, dosyanın ne zaman tamamlanıp dava açılacağı konusunun ise henüz netleşmediği bilgisini verdi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardione de saldırının ardından kendi ülkesinin mahkemelerinde örgüte dava açılabileceğini kaydetmişti.

DHKP-C, 10 Ağustos 1997 tarihinden itibaren ABD’nin terör örgütleri listesinde bulunuyor. Terör örgütleri, ABD Dışişleri’ne bağlı anti-terör dairesinin teklifiyle ve Kongre’nin onayıyla ABD’nin ‘yabancı terör örgütü’ listesine dahil ediliyor ve belirli aralıklarla liste güncelleniyor. Söz konusu listeye alınan örgütlerin üyeleri ve mal varlıkları ile örgüte yardım ve yataklık edenlere yönelik çeşitli yaptırımlar bulunuyor. ABD bu listedeki örgütlerin diğer terör listelerine dahil edilmesi için de çalışıyor. Avrupa Birliği’nin hazırladığı terör listesinde de DHKP-C’nin ismi bulunuyor. Ancak bu listede örgüt isimleri yer almadığı için terörle mücadelede herhangi bir somut adım atılamıyor.

Zaman’a konuşan Ankara Strateji Enstitüsü Hukuk Bölümü Başkanı Mehmet Arıcan ise ABD’nin Türkiye’de delil toplamasının hukuki zeminini değerlendirdi. Saldırının Amerikan toprağı sayılan ABD Büyükelçiliği’nde gerçekleştiği için FBI’ın elçilik sınırları içerisinde delil toplayabileceğini belirten Arıcan, “Elçilik binası dışındaki istihbarat ve delil toplama çalışmalarında da Türk ve Amerikalı yetkililerin işbirliği yapmasında herhangi bir hukuki engel ve yükümlülük bulunmamaktadır.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.