ABD bugün ara seçime gidiyor

ABD bugün ara seçime gidiyor

New Jersey ile Virginia eyaletlerinde valilik, New York Şehri başta olmak üzere birçok irili ufaklı şehirde ise belediye başkanlığı seçimleri yapılıyor. Yine birçok yerleşim yerinde polis şefi, yargıç adayları için de seçim günü.

 

New Jersey’de seçimin kesin galibi hala görevde bulunan Cumhuriyetçi Partili Chris Christie olarak görülürken New York Şehri’nin belediye başkanlığını da Demokratların adayı Bill de Blasio’nun kazanması kuvvetle muhtemel. Virginia eyaletindeki valilik seçimlerin favorisi Demokrat Parti adayı görülüyor ancak New Jersey ile New York’taki seçimler kadar sonucu kesin olarak değerlendirilemiyor.

 

New Jersey eyaletinde ikinci dönem valilik için yarışan Christie, oyların üçte ikiye yakınını alması öngörülüyor. ABC televizyon kanalının anketine göre Christie oyların yüzde 57’sini alacağı tahmin edilirken Demokrat Partili rakibi Barbara Buono ancak yüzde 37 diye öngörülüyor.

 

2016’daki ABD başkanlık seçiminin Cumhuriyetçi Parti’den en güçlü muhtemel aday adayları arasında ismi geçen Vali Christie, Demokrat seçmenlerin ağırlıkta olduğu New Jersey’de Başkan Obama ile oldukça uyumlu geçinerek partizanlıktan uzak duruyor. Christie, ‘‘Benim işim bu eyalette bir şirketin CEO’su gibi, ideolojik davranamam’’ diyerek yeniden seçimlemesi durumunda yine federal hükümet ile uyumlu çalışacağı sözü veriyor.

NEW YORK’U DEMOKRATLAR AÇIK ARA KAZANIR

 

Üç dönemdir belediye başkanlığı görevi bu yılın sonunda dolacak olan Michael Bloomberg yerine seçimlemesi kuvvetle muhtemel Demokrat Bill de Blasio’nun Cumhuriyetçi rakibi Joe Lhota karşısında rekor oy farkla kazanması bekleniyor. Liberal kişiliği ve göçmen dostu olan de Blasio, Bloomberg döneminin en tartışmalı ‘durdur ve ara’ uygulamasını sonlandıracağı sözüverdi. Şehirde polise şüphelendiği araç ya da kişileri durdurarak arama yapma yetkisi veren ‘durdur ve ara’ uygulaması özellikle Latin Amerikalı ve Afrikan-Amerikalıların tepkisine neden oluyor. Zira bugüne kadar yapılan ‘durdur ve ara’ uygulamasına yüzde 90 oranın da bu iki etnik kökenden gelen insanların maruz kaldığı ifade ediliyor.

 

Bugünkü seçimde de Blasio ya da Lhota’nın kazanması şehirde yaşayan Müslümanlar açısında olumlu bir gelişmeye imza atacak. Zira her iki aday da göreve seçilmeleri durumunda şehirdeki devlet okullarında Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk gününü resmi tatil yapma sözüverdi. Her iki belediye başkan adayı da kendilerini ‘‘inanç hürriyetinin savunucu’’  olarak lanse ederken insanların açık alanda ve rahat bir şekilde ibadetlerini yerine getirmeleri konusunda güvence veriyor.

Son anetlere göre de Blasio oyların yüzde 65’ini Lhota ise ancak yüzde 24’ünü alacağı tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.