ABD-Afrika zirvesinde konuşan Kerry demokrasi vurgusu yaptı

ABD-Afrika zirvesinde konuşan Kerry demokrasi vurgusu yaptı

Afrika kıtasından yaklaşık 50 devlet başkanının katıldığı ABD-Afrika zirvesi dün Washington’da başladı. Büyük zirve öncesi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, demokrasi ve insan hakları vurgusu yaptı. Kerry, “Güçlü bir sivil toplum ve demokrasiye olan saygı, hukukun üstünlüğü; bunlar sadece Amerikan değerleri değil, uluslararası değerler.” diye konuştu.

ABD’nin basın özgürlüğü konusuna verdiği ehemmiyete de değinin Kerry, bunun çeşitli nedenlerle-terörizm gibi- hapse atılan gazetecileri de kapsadığını belirtti. Geçen ay Etiyopya’da 7 blog yazarı ve 3 gazeteci terörizm suçlamasıyla tutuklanmıştı. ABD verilen cezaları kınamasına rağmen Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn’i zirveye davet etti.

Tarihi zirve Başkan Barak Obama’nın geçen yıl Senegal, Tanzanya ve Güney Afrika’ya gerçekleştirdiği ziyaret sonrası kararlaştırılmıştı. Afrika kıtasında Çin’in gerisinde kaldığı şeklinde yorumlanan ABD’nin, zirve boyunca ticari ve ekonomik bağlarını güçlendirmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Çin’in bölgedeki ticaret hacminin 200 milyar dolar olduğu belirtilirken, bu sayı ABD’ninkinin iki katından fazlasına karşılık geliyor.

Öte yandan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker 3 gün sürecek zirve boyunca yaklaşık 900 milyon dolarlık (535 milyon Euro) iş anlaşmasının imzalanacağını açıkladı.

Batı Afrika’da 800’den fazla kişinin hayatına mal olan Ebola salgını nedeniyle, Batı Afrika ülkesi Liberya, Gine ve Sierra Leone liderleri zirveye katılmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.