10 eyaletteki seçim Obama’nın rakibini ortaya çıkarabilir

10 eyaletteki seçim Obama’nın rakibini ortaya çıkarabilir

Amerikan siyaseti için yarın tarihi önem taşıyor. ‘Super Salı’ olarak adlandırılan ve 10 eyalette birde yapılacak olan ön seçim Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayının kim olacağını büyük olasılıkla ortaya çıkaracak.
Kasım ayında yapılacak olan seçimde Demokrat Parti’den Başkan adayı olan Barack Obama’nın rakibini belirleyecek en önemli dönüm noktalarından olan ‘Super Salı’ya Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından en güçlü olarak Massachusetts eski valisi Mitt Romney görünüyor. Haftasonu Washington eyaletindeki parti içi ön seçimi kazanan Romney, yalnızca delege olarak değil seçim kampanyası için topladığı maddi destek ile de en yakın rakibine fazlasıyla fark atmış durumda.
Yarın 10 farklı eyalette gidilecek olan ön seçimlerinde toplam 437 delegenin hangi aday tarafından kazanılacağını belirlenecek. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları Romney dışında, Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich ile hala Teksas milletvekili olan Ron Paul bulunuyor. Romney’in en güçlü rakibi olarak parlayan Santorum’un özellikle Ohio’da nasıl bir sonuç elde edeceği merak konusu. Parti içinde muhafazakarları temsil eden ve Çay Partisi tarafından da desteklenen Santorum, Ohio’da kazanır ise yarışa devam edeceği aksi durumda ise Romney’in partinin tek adayı olarak yola devam edebileceği yorumları yapılıyor. Anketlere göre Ohio’da iki aday adayı başa baş gidiyor. Georgia da ise Gingrich ile Romney arasında yarışın geçeceği öngörülüyor.
Romney’in seçim kampanyasına yapılan yardım paralarının artması kendisine parti içindeki liberal kanadın değil muhafazakarların da destek vermesine neden oluyor. Son olarak bugün seçim yapılacak eyaletler arasında yer alan Virginia ile Oklahoma eyaletlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin ağır topları olan Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Eric Cantor ile Senatör Tom Coburn, Romney’e desteklerini açıkladı.  
Yarın Alaska, Idaho, Massachusetts, Oklahoma, Ohio, Georgia, Virginia, Tennessee, Vermont ile Kuzey Dakota’da ön seçim yapılacak.   Bugüne kadar yapılan ön seçimler sonunda 353 delegenin aday adalarına dağılımı belli oldu. Buna göre, Romney 203, Santorum 92, Gingrich 33 ile Paul 25 delege kazandı.
Cumhurşyetçi Parti’nin başkan adayı olabilmesi için bu dört aday adayından birisinin toplam delege sayısı olan 2 bin 286’sının bin 144’ünü elde etmesi gerekiyor.
money
ROMNEY EN ÇOK SEÇİM PARASI TOPLAYAN ADAY ADAYI
Seçim kampanyasına maddi destek Amerika’da seçim neticelerini doğrudan etkileme gücü olması nedeniyle her bir aday adayı için hayati önem arz ediyor. Bu neden ile kamuoyunda ‘‘paranın yarışı’’ veya ‘‘paranın gücü’’ olarak da yorumlanan seçimlerin sonucu aday adaylarının seçim kampanyasına topladığı maddi desteğe bağlı görülüyor. Bugüne kadar Mitt Romney 100 milyon doların üzerinde destek topladı. Romney’e Super PAC’lerden aldığı maddi desteğin miktarı 36 milyon 800 bin dolar. Eski vali seçim kampanyasından ise 63 milyon 700 bin doları toplamayı başardı.
Romney ile kıyaslanamayack kadar az maddi destek toplayan Rick Santorum yalnızca 9 milyon 700 bin dolar toparlayabildi. Romney seçim reklam ve masrafları için 63 milyon 900 bin dolar harcar iken Santorum ancak 7 milyon 600 bin dolar masraf etti. Ron Paul seçim kampanyasına 34 milyon 700 bin Gingrich ise 31 milyon 500 bin dolar toparlayabildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.