WikiLeaks’e ABD’nin gizli belgelerini sızdıran Manning özür diledi

WikiLeaks’e ABD’nin gizli belgelerini sızdıran Manning özür diledi

ABD’nin Irak ve Afganistan’daki faaliyetleriyle ilgili gizli belgeleri WikiLeaks’e sızdırmakla suçlanan er Bradley Manning, yaptıklarından pişman olduğunu söyleyerek geri adım attı. Manning, ‘‘ABD’ye ve bazı kişilere zarar verdiğim için özürdilerim’’ dedi.

 

Yaptıklarının ABD’ye zarar vermesi gibi bir düşünce ile gerçekleştirmediğini belirten Manning, ‘‘Geçen yıllar bana ders oldu. Aldığım kararların bir bedelinin olacağını kabul ediyorum” şeklinde konuştu.

Manning yargılandığı yaklaşık 20 suçlamadan toplam 136 yıla kadar hapis cezası alması mümkün. Ancak Manning’in mahkemede pişmanlık ifade eden beyanatlarda bulunması 90 yıl mahkumiyet alacağı öngörülen genç erin cezasında indirime gidilmesini amaçladığı şeklinde yorumlanıyor.

ABD tarihinin en büyük istihbarat sızıntısını yapmakla tarihe geçen 25 yaşındaki Manning, Irak ve Afganistan savaşları başta olmak üzere Amerikan diplomatların yazışmalarını içeren yaklaşık 700 bin dosyayı WikiLeaks’e sızdırmıştı. Orduda istihbarat analizcisi olarak görev yaptığı sırada gizli bilgileri sızdırdığı mahkeme tarafından onanan Manning, casusluk, hırsızlık, bilgisayarda sahtecilik ve diğer askeri kuralları ihlal suçlarından mahkum olmuştu. Manning, kendisini idama götürebilecek olan ‘düşmana yardım’ suçlamasından ise beraat etmişti.  

WikiLeaks; Manning özüre zorlandı

WikiLeaks, internet sitesinden yayınladığı mesajda, Manning’in özür dilemesi için zorlandığını savundu. 2010 yılında görev yaptığı Irak’ta gözaltına alınan Manning, iki ay Kuveyt’te tutulduktan sonra Virginia eyaletindeki Quantico askeri cezaevine konuldu. Manning 700 bin dolayında gizli belgeyi Wikileaks platformuna verdiğini kabul etmişti. Bu belgeler arasında Irak’ta sivillere kasıtlı olarak saldıran bir Amerikan helikopterinden çekilmiş video görüntüleri en fazla tepkiye neden olan sızıntıydı.

Manning ile ilgili kararın açıklanmasının haftalar sürebileceği belirtiliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.