Rice: Yıkım peşinde koşan teröristlere izin veremeyiz

Rice: Yıkım peşinde koşan teröristlere izin veremeyiz

Suriye’ye askeri müdahaleye yönelik tasarıyı Kongre’den geçirmek isteyen Obama yönetimi bu yöndeki ikna turu çalışmalarını sürdürüyor. Bugün bu çalışmalar kapsamında Yeni Amerika Vakfı’ndaki (New America Foundation) bir seminere konuşmacı olarak katılan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, ABD’nin Suriye’ye yönelik müdalesinin limitli olacağını vurgulayarak bunun başka bir savaş olmayacağını söyledi.

ABD’nin İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere Suriye’deki kimyasal silah saldırısı karşısında sessiz kaldığı fikrini vermemesi gerektiğini ifade eden Rice “Yıkım peşinde koşan teröristlere izin veremeyiz.” şeklinde konuştu. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığını ve bunun İsrail dahil bölgedeki diğer ABD müttefiki ülkeler için tehdit olduğunu dile getiren Rice saldırıya cevap vermemenin ABD’nin gerekli durumlarda ulusal güvenliğini korumak adına tüm araçlarını kullanmaya hazır olmadığı algısına yol açabileceğine dikkat çekti.

 

 

Halkın bu konuya şüpheli yaklaşımını anladığını ifade eden Rice, “Irak ve Afganistan savaşları birçok Amerikalının başka bir askeri harekata şüpheli yaklaşmasına yol açtı. Ama başkanın burada amaçladığı tamamen farklı. Irak’taki gibi kitle imha silahları bulunması üzerinden iddiaya girmiyoruz. Suriye’de korkunç sonuçlarla ortaya çıkmış kimyasal silahlara dair inkar edilemez kanıtlarımız var. Tüm dünya cansız bedenleri görebilir.” dedi.

 

 

Yaklaşık 40 dakikalık bir konuşma gerçekleştiren Susan Rice, ABD’nin bu konuda neden liderlik yapmak zorunda olduğunu ise şu ifadeler ile açıkladı: “Güvenlik Konseyi 3 kere Suriye rejimi tarafından yapılan ihlalleri kınamak adına resmi kararı ele aldı. 3 kere hayal edilebilecek en hafifletilmiş dil üzerinden müzakereler yaptık. 3 kere Rusya ve Çin neredeyse anlamsız kararlarla veto etti.” dedi. Rice, BM’de yaşadığı bu tecrübeyi ‘utanç verici’ olarak nitelendirdi.

 

 

Rice Avustralya, Kanada, Franca, İtalya, Türkiye, Japonya ve İngiltere gibi ülkelerden de destek aldılarını hatırlaratarak bu konuda BM’ye olan çağrılarını yineleyeceklerini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.