Obama, Rusya ile anlaşılmasını memnuniyetle karşıladı

Obama, Rusya ile anlaşılmasını memnuniyetle karşıladı

Başkan Barack Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası denetime geçirilmesi konusunda anlaşmaya varmasını memnuniyetle karşıladı. Yazılı bir açıklama yapan Obama, gelişmeyi kimyasal silahların uluslararası denetime girmesi adına önemli ve somut bir adım olarak değerlendirdi. Bu sayede silahların tamamen yok edilebileceğini ifade etti.

Yapılan anlaşmanın Suriye’deki silahların şeffaf, hızlı ve doğrulanabilir şekilde yok edilmesi fırsatı sunduğunu vurgulayan Obama, bu sayede silahların Suriye halkı, bölge ve tüm dünyaya tehdit olmaktan çıkacağını belirtti. Obama, “Uluslararası toplum Esed rejiminin açık bir şekilde verdiği sözlerini tutmasını bekliyor.” ifadesini kullandı.

Önemli bir mesafe almalarına rağmen hala yapılması gereken çok işlerinin olduğuna dikkat çeken Obama, “ABD bu sürecin doğruluğundan emin olmak için ve Esed rejiminin kabul ettiği plana uyması için bazı sonuçların olması konusunda Rusya, İngiltere, Fransa ve diğer ülkeler ile çalışmayı sürdürecektir. Ve eğer diplomasi başarısız olursa ABD harekete geçmek için hazır olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.  

Suriye’ye yönelik ciddi askeri tehditler sayesinde amaçlarına diplomasi yoluyla ulaşma fırsatına sahip olduklarını vurgulayan Obama, ABD’nin askeri müdahale yapması gerektiği kararını, Esed rejiminin silahları kullanma kapasitesini düşürmek, mani olmak ve dünyaya bu silahların kullanılmasına müsade etmekeyeceklerini açık bir şekilde göstermek için aldığını hatırlattı.

Kimyasal silah kullanımının insanlık onuruna aleni hakaret ve dünyanın her yerindeki insanların güvenliğine bir tehdit olduğunu belirten Obama, “Dünyayı kimyasal silahların tehdidinden korumak noktasında çocuklarımıza karşı sorumluluklarımız bulunuyor. Bugünkü gelişmeler bu amaca ulaşma doğrultusunda önemli bir işaret.” ifadelerini kullandı.

Obama, Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü ve kendisine ülkesi adına etkili çabalarından dolayı teşekkür etti. Obama ayrıca BM Güvenlik Konseyi’ndeki müzakereleri sürdürecek BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ile de bir görüşme yaptığını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.