NSA’nin takip ve fişlemesi bilinenden daha derin

NSA’nin takip ve fişlemesi bilinenden daha derin

ABD İstihbaratı’nın izleme skandalı, gün ışığına çıkan belgelerle yeni bir boyut kazandı. İddialara göre Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) internet kullanıcılarının faliyetlerini eş zamanlı olarak izleyebiliyor.

 

NSA skandalını ortaya çıkaran İngiliz ‘The Guardian’ gazetesi, yeni bir iddia ortaya attı. Gazetede yer alan bilgiye göre NSA’nın dijital casusluk programı X-Keyscore ile ilgili yeni belgelerde bu kurumun internet kullanıcılarının her türlü faliyetini izleyebildiklerini gösteriyor. 

 

X-Keyscore adlı program şöyle çalışıyor: İnternete giren bir kullanıcı elektronik posta ya da sanal alem üzerindeki herhangi bir kullanıcı e-posta veya Twitter, Facebook gibi hesaplarının şifresini girince yazılım çalışmaya başlıyor giriyor. Program, kullanıcıların tüm bilgilerini kayıt altına alıyor. 

 

X-Keyscore, yalnızca şifre ya da özel hesap bilgilerini ele geçirmekle kalmıyor aynı zamanda kullanıcıların olağandan farklı hareketlerini de not ediyor. ‘Kuşkulu davranışlar’ adı altında toplanan bilgiler içinde Türkiye’de İngilizce ya da başka dilde yazışan birileri hemen ağa yakalanıyor. Hatta Google’ın harita işlemini eylem amacıyla kullananlar da NSA datasına alınıyor. Google dışında NSA’in Yahoo ve Facebook ile tüm büyük internet portallarıyla Apple gibi dev şirketlerin veritabanlarını da kullandığı daha önce ortaya çıkmıştı.

NSA, bu program ile 300’den fazla teröristin yakalandığını ileri sürüyor. X-Keyscore programının ortaya çıkması, NSA skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden’ın iddialarını da doğruluyor. Snowden iddiasında, bir kişinin email adresinin ele geçirilmesi durumunda kişinin yalnızca kendisi değil aynı zamanda doktoru, belediye başkanı hatta başbakanı dahi izleyebileceğini söylemişti. 

 

X-Keyscore programını yayınlayan Guardian gazetesi programa dair ‘çok gizli’ ibareli 4 sayfayı okurları ile paylaşmadı. 

Kamuoyu şimdi NSA’nin takip ve fişleme programları aracılığıyla şirketlerin bilgilerini haksız ekonomik alanda rekabet için kullanıp kullanmadığını sorguluyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.