“Arap ayaklanmalarının sebebi politik değil, neden sosyal adaletsizlik”

“Arap ayaklanmalarının sebebi politik değil, neden sosyal adaletsizlik”

ABD’li düşünce kuruluşu Uluslararası Çalışmalar ve Strateji Merkezi (CSIS)’nin düzenlediği ‘Arap Bölgesi Gelişim Mücadelesi Semineri’nde bölgede son yıllarda yaşanan gelişmelerin politik ve ekonomik değerlendirmesi yapıldı. Programda konuşan Birleşmiş Milletler Gelişim Programı Uzmanı Mohammad Pournik, Arap ayaklanmalarının politik olmadığını söyledi. Pournik, ayaklanmalara asıl sebep olarak ülkedeki kaynakların halka dağıtımı ve sosyal adaletsizlikleri gösterdi.

CSIS’in Washington’daki merkezinde gerçekleşen programda Birleşmiş Milletler Gelişim Programı’nın hazırladığı ‘Arap Bölgesi Gelişim Mücadelesi Raporu’ konuşuldu. Yaklaşık 3 saat süren programda alanında uzman konuşmacılar bölgede yaşananlar hakkındaki görüşlerini katılımcılara aktardı.

Arap ayaklanmalarının sebepleri hakkında bir sunum yapan Mohammad Pournik, Arap ülkelerinde yönetim ile halk arasında yanlış bir ilişkinin olduğunu ifade etti. Ayaklanmaların çıktığı ülkelerin zengin ama kaynakların dağıtımı konusunda adaletsiz olduğunu vurgulayan Pournik, “Örneğin Yemen’de ticaret belli aileler tarafından yapılabiliyor. Sıradan halkın belli sınırlar içerisinde ticaret yapmasına izin veriliyor.” ifadelerini kullandı.

Kalıcı adımlar atılmadığı sürece benzer problemlerin süreceğini belirten Pournik çözümü ise şöyle sıraladı; Sorgulanabilir ve işinin ehli yönetimler, yeni gelişme vizyonu, yeni sosyal düzen yasası, etkili bölgesel ekonomik entegrasyon kurulması, kapsayıcı politik sistem, rekabetçi ve şeffaf ticari sistem.

“Türk firmaları bölgede ciddi gelişim ivmesi yakaladı”

ABD Ticaret Odası Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Sorumlusu Lionel Johnson ise, Arap ülkelerinde tam olarak demokratik yapının oluşturulamadığını ancak sürecin devam ettiğini söyledi. Mısır örneğinden yola çıkarak farklı görüşler arasındaki tartışmaları doğal karşılayan Johnson, bu tartışmaların uzun vadede yararlı olacağını dile getirdi.

Yeniden şekillenen Arap dünyasında özellikle enerji alanında ciddi yatırım fırsatlarının olduğunu vurgulayan Johnson, “ABD’li firmalar bu fırsatı iyi değerlendirmeliler. Tunus, Mısır, Libya’da Türk firmalarının çok ciddi yatırımları var. Bu firmalar bir kısmı ABD’li firmalarla ortak çalışıyor. Türk firmaları bölgede ciddi bir gelişim ivmesi yakaladı.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.