Abercrombie & Fitch’e başörtüsü cezası

Abercrombie & Fitch’e başörtüsü cezası

Dünya önde gelen giyim markalarından Abercrombie & Fitch, başörtüsünü çıkarmadığı gerekçesiyle işten çıkardığı eski bir çalışanı tarafından açılan davayı kaybetti. Mahkeme, şirketin işten çıkarma kararını ‘federal yasalara karşı pervasızca işlenmiş bir suç’ olarak değerlendirdi. 

2010 yılında Abercrombie & Fitch, firmaya bağlı Hollister mağazasında çalışan Hani Khan (Han) isimli Müslüman kadından işyerinde başörtüsünü çıkarmasını istedi. Han, inancı gereği bu talebi yerine getiremeyeceğini ifade edince ‘başörtüsü ile işe devam edemeyeceği’ söylenerek işine son verildi. Bunun üzerine ‘Eşit İstihdam Fırsatı Komitesi’ 2011 yılında Han adına konuyu yargıya taşıdı. İki seneye yakın süren davanın sonunda hakim Abercombie & Fitch’in suçlu olduğunu açıkladı: “Jüri, Han’ın  haklı bir gerekçe ileri sürdüğüne kanat getirdi. Abercrombie & Fitch firmasının, çalışanından inancı gereği örttüğü başörtüsünü çıkarmasını istemesi pervasızlık, kayıtsızlık ve federal yasaya kaşı gelmektir.”. 

 

Hakim, şirket çalışanlarının uymakla zorunlu olduğu kılık-kıyafet yönetmenliği gereği Han’ın işine son verildiği savunmasını da geçerli görmedi. Mahkeme, kılık-kıyafet yönetmenliğinin inançlara saygılı olması yönünde yorumda bulundu. 

 

Kararda, Han’ın uğradığı maddi zararın ay sonuna kadar tespit edilerek Abercrombie şirketi tarafından karşılanmasını istedi. Firması sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada şirketin mahkeme kararına yönelik bir yorumda bulunmayacağını açıkladı. Sözcü, firmalarının dine saygılı olduğunu ve çalışanlarının inançlarının gereğini getirebilmesi için de imkanlar sunduğunu savundu. 

Bu arada Abercrombie şirketinin ayrımcılığına karşı insan hakları örgütleri de harekete geçti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Fransa şubesi, firmanın çalışanlarına karşı dini ayrımcılık yapıp yapmadığını araştıracaklarını duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.