ABD’de her gün silahla 24 kişi öldürülüyor

ABD’de her gün silahla 24 kişi öldürülüyor

Colorado eyaletinde yaşanılan kanlı baskın, Amerika’da yeniden silah edinmede sınırlama getirilmesi tartışmalarını alevlendirdi. Ancak tartışmalar ve halkın genel eğilimi gözönüne alındığında birkaç güne kadar bu tartışmanın ateşi hiç birşey yakmadan söneceğe benziyor.

Christian Science Monitor de (CSM) çıkan makale Başkan Barack Obama’yı direkt olmasa da dolaylı yoldan sert bir dille eleştiriyor. CSM, Başkan Obama’nın geçen hafta Colorado’nun Aurora şehrinde yaşanılan olaydan dolayı üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini bizzat yerinde sunduğunu yazdı. Daha sonra aynı gazete Obama hükümetinden hiçbir yetkilinin Başkan’a silah edinme kanununda değişikliğe gidilmemesi yolunda tekilfte dahi bulunmadığını ifade etti. CSM, daha da ileri giderek pazar günü basın toplantısında Jay Carney’in açıklamaları için ‘‘Bir Demokrat başkanın sözcüsü olmaktan ziyade Ulusal Tüfek Birliği (NRA) sözcülüğünü yapıyor gibiydi’’ diye eleştirdi.

ABD’DE SİLAH EDİNME HAKKI ANAYASA GÜVENCESİNDE

Başkan Barack Obama, Amerikan Anayasası’nın ikinci maddesi olan ve 15 Aralık 1791 de kabul edilen kanunda ateşli silah edinmenin ‘kişsel bir hak’ olduğu hükmüne muhalif bir duruş sergilemekten kaçınıyor.

Obama seçim arifesinde silah edinme taşımalarından kaçarken, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg hükümeti ve muhalefeti eleştirdi. Dün verdiği mülakatta Bloomberg hem Obama’ya hem de kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde rakibi olan Mitt Romney’e seslenerek, bu konuda bir proje ortaya koymalarını istedi. Ünlü milyarder Belediye Başkanı, ‘‘Her yıl silahlardan çıkan mermiler ile 48 bin insan vuruluyor Amerika’da ve bu konuda seçime gidecek başkan adaylarının bir planı olması gerekiyor’’ dedi.

bloomberg
HERGÜN ABD’DE 24 KİŞİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLÜYOR

MSNBC televizyonu, Aurora şehrindeki bir sinema salonunu basarak 12 kişiyi öldüren James Holmes’ın silahları elde edebilmek için yalnızca 6 bin dolar harcadığına dikkat çekti. Aynı kuruluş daha sonra konuklarına ‘silah edinmenin bu kadar kolay olmasının ne gibi zararları var’ sorusuna ise ‘‘sokakların sayısız silah taşıyanlar yüzünden hiçte güvende olmadığını’’ özet olarak dile getirdi.

Obama ile Mitt Romney farklı zamanlarda yaptıkları açıklama da silah edinme ve taşıma yasasının değiştirilmesine yönelik ciddi bir terklifte bulunmadıkları görülüyor. Obama, 2011 yılının mart ayındaki konuşmasında silah edinecek kimselerin herhangi bir suça karışmamış ve sinir hastası olmaması gibi şartların olması gerektiğini vurgulamıştı. Aynı şekilde Romney de 2007 yılında Başkan Obama ile neredeyse kelimesi kelimesine benzer açıklama yaparak silah edinmek ve taşımak isteyenlerin mutlaka geçmişlrinin araştırılıp suça karışmadıklarından emin olduktan sonra izin verilmesi gerektiğini ifade etmişti. Son olarak dün CNBC’ye konuk olan Romney, Anayasa’daki ikinci maddenin bireylere ateşli silah edinme hakını tanıması hükmünü, bir savunma aracı olarak değerlendirip bu yönde eyni bir kanun çalışması yapılabileceğini ifade etti.

Bloomberg, Obama ile Romney’in silah edinme ve taşıma olayına daha ciddi eğilmelerini isteyerek, ‘‘Federal Soruşturma Ofisi’nin (FBI) kayıtlarına göre Amerika’da hergün silahlardan çıkan kurşun ile 171 insan yaralanıyor ve 24 kişi de ölüyor’’ dedi.

120120 obama romney ap 328
AMERİKAN HALKI SİLAH EDİNMEYİ KİŞİSEL HAK GÖRÜYOR

New York Times (NYT) ise tartışmaya katılarak, Romney ile Obama’nın silahlı baskında ölenler ve yaralılanlar için geçmiş olsun veya başsağlığı dilemekten öte ne birşey yapmamış olmalarına dikkat çekiyor. NYT, Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney’in Başkan Obama’nın silahlı baskınların engellenmesi gerekirken Anayasa’nın ikinci maddesine uygun şekilde davranılması gerektiği yönündeki sözlerine dikkat çekti. Aynı gazete Demokrat Parti Oregon milletvekili Earl Blumenauer’ın ‘‘NRA de olsa ancak bu kadar konuya açıklık getirmeyen açıklamada bulunurdu’’ diye Beyaz Saray sözcüsünü sert dille eleştirdiğini yazdı.

Buarada kamuoyu araştırma şirketi Gallup yaptığı ankette, Amerikan halkının silah edinme hakkını savunduğunu belirledi. Geçtiğimiz yılın ekim ayında yapılan ankette silah edinmeye sınır getirilmesine karşı en düşük kamuoyu desteği çıkmıştı. Amerikan halkının yalnızca yüzde 53’ü yarı otomatik ve saldırı tüfeklerinin edinilmesine sınır getirilmesini desteklemişti. Amerikan halkının yalnızca yüzde 26’sı ise tabanca edinmeye karşı sınır getirilmesini destekleyeceği yönünde beyanda bulunmuştu. Silah edinme hakının daha sıkı kanunlarla olmasını savunan Demokratlar’ın oranı yüzde 64, bağımsızlar da bu rakam 37 ve Cumhuriyetçiler de ise ancak yüzde 31 olarak ankette yer almıştı.

Anketi tersten okuyunca Amerikalıların ezici bir çoğunluğu silah edinilmesinin yasaklanmanmasını değil yalnızca kısmi olarak sınır getirilmesini tartışıyor ki bunda bile nisbi oranda da halktan teveccüh görüyor. Seçim arifesinde hem Obama hem de Romney halkın nazarında bu kadar destek gören bir konuya sınır getirilmesi yönünde bir tutum izleme ihtimali çok olası görünmüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.