ABD Milli İstihbarat Şefi yalan beyanlarından dolayı özür diledi

ABD Milli İstihbarat Şefi yalan beyanlarından dolayı özür diledi

ABD Milli İstihbarat Şefi James Clapper, Kongre’de verdiği ifadede Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) milyonlarca Amerikalı’yı dinleyip veri tutmadığı yolunda söylediği sözlerden dolayı özür diledi. Bu yılın başında Kongre’de verdiği ifade için Clapper, ‘‘açıkca hataydı’’ dedi ve özür diledi.

 

Senato’nun İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feistein’a gönderdiği mektupta özür dileyen Clapper, kurumun internet sitesinde de kaleme aldığı özür mektubunu yayınladı.

 

Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) eski çalışanı Edward Snowden, NSA’nın PRISM (Prizma) adlı programı ile yurt içinde ve dışında milyonlarca insanı dinleyerek takip ettiğine dair belgeleri kamuoyu ile paylaşmıştı. Prizma ile ABD’nin yalnızca Clapper’ın ifade ettiği gibi terör şüphelilerini değil müttefik ülke vatandaşları da dahil milyonlarca insanı dinlediği ortaya çıkınca eleştirilerin yeniden odağındaki isim oldu. Geçtiğimiz mart ayında kongrede Oregon Senatörü Ron Wyden’ın, ‘‘Milyonlarca Amerikalıyı da dinleyerek veri tabanı oluşturuyor musunuz?’ yolundaki sorusuna Clapper, ‘‘hayır’’ diye cevap vermişti.

 

Senatör Wyden’ın sorusunda ısrarı üzerine Clapper, ‘‘kasten olmuyor. Ancak bazen yanlışlıkla olabiliyor’’ diye cevaplamıştı. Clapper, geçtiğimiz ay NBC News haber programına da Kongre’deki ifadesi için; ‘‘Ben gizli olan programın bu şekilde kalmasının doğru olacağını düşündüğüm için yalan ifade de bulundum’’ demişti.

 

Clapper, Komite Başkanı Feinstein’a gönderdiği mektupta, kendisine yöneltilen soruyu doğru algılayamadığı için yanlış cevap verdiğini savundu. Clapper, ‘‘Wyden’ın sorusunun içeriğini daha sonra fark ettim… yalnızca veri değil içeriği toplama olduğunu. Yanlış anlamam nedeniyle de verdiğim yanıt açık bir şekilde hatalı oldu, özür dilerim’’ dedi.

 

Feinstein, Clapper’ın kendisine gönderdiği mektubu aldığını içeriği için ise yorumda bulunmayacağını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.