ABD, internet üzerinden takipte ısrarlı

ABD, internet üzerinden takipte ısrarlı

Son günlerde ortaya çıkan izleme faaliyetleri nedeniyle ‘şahsî hayatın mahremiyeti’ne daha saygılı olması gerektiği eleştirileri alan ABD’den dünya kamuoyunu tatmin eden bir açıklama yapılmadı. Aksine, uygulamaların devam edeceği işaretleri geliyor.

Önce milyonlarca telefon görüşmesine dair bazı verileri temin ettiği sonra da neredeyse dünya genelindeki bütün elektronik posta, sesli-görüntülü sohbet ve dosya transferlerine doğrudan erişimi olduğu anlaşıldı ancak Amerikan istihbaratından tüm eleştirilere rağmen bu izleme faaliyetlerinden geri adım atılmayacağı işaretleri geliyor. The Associated Press haber ajansına ismi gizli tutulmak şartıyla konuşan üst düzey bir istihbarat yetkilisi, söz konusu programların iptaline yönelik herhangi bir plan olmadığını ve bunların ülke parlamentosu Kongre’den halen geniş destek aldıklarını söyledi. Washington, terör eylemlerinin önceden haber alınarak engellenebilmesi için bu izleme ve takip faaliyetlerinin gerekliliğine inanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimine ise ülke içerisi ve dışarısından başta Avrupa’dan olmak üzere eleştiriler gelmeye devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, önümüzdeki hafta Berlin’de bir araya geleceği Obama ile konuyu görüşeceğini belirtirken, Avrupa Komisyonu’nun adalet, temel haklar ve vatandaşlıktan sorumlu başkan yardımcısı Viviane Reding, çekincelerini cuma günü Dublin’de görüşeceği ABD’li diplomatlara ileteceğini söyledi. Reding, “Şahsi verilerin korunması amacına matuf bir yasal çerçeve bir lüks ya da kısıtlama değil, temel bir haktır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Bir dönem ABD Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA) için de çalışmış teknisyen Edward Snowden (29), 4 yıldır özel bir şirket çalışanı olarak dışarıdan hizmet sağladığı bir diğer Amerikan istihbarat örgütü Milli Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) edindiği bilgi ve belgeleri İngiliz ve Amerikan basını ile paylaşmış, ortaya çıkmasına yardımcı olduğu skandal takip uygulamaları ise tüm dünyada gündemin en üst sıralarına tırmanmıştı. Yaptığı deşifreler nedeniyle ABD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in “hain” olarak niteledikleri Snowden, kaçtığı Hong Kong’da verdiği ve önceki gün yayımlanan mülakatında ise tek amacının “insanları onlar adına onlara karşı yapılanlar hakkında haberdar etmek” olduğunu söylemişti. Kendisine ilk cezayı ise çalıştığı şirket dün işten çıkararak vermiş oldu.

‘Edward Snowden biraz yatar ve çıkar’

ABD adli mercilerinin benzer vakalardaki geçmiş uygulamaları göz önüne alındığında, dünyanın en iyi korunan istihbarat yapılanmalarından kabul edilen NSA’dan basına sızdırdığı bilgi ve belgelerle tüm dünyanın gündemine bomba gibi düşen Edward Snowden’in, yakalanarak yargılanması durumunda uzun bir hapis cezası almayabileceği konuşuluyor. ABD tarihinde yaptıkları benzer sızdırma faaliyetleri ile hatırlanan 9 kişiden, ikisi hiçbir ceza almazken, birine 10 ay ev hapsi ve üçüne de 2’şer yıl kadar hapis cezaları verilmişti. Aralarında ‘Wikileaks’ ismiyle maruf diplomatik yazışma sızdırmalarını yapan Bradley Manning’in de olduğu diğer üç sanığın yargılamalarında ise henüz bir karar çıkmadı. Snowden basına yaptığı açıklamalarda, söz konusu deşifreleri yaparken her şeyini kaybedebileceği gerçeğini kabullendiğini söylemişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.