67 yıl önce kurulan İncirlik Üssü yeni ruhsatlandırıldı

67 yıl önce kurulan İncirlik Üssü yeni ruhsatlandırıldı

Adana’da 1946 yılında kurulan İncirlik Hava Üssü’ndeki binaların ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Amerikalı bir şirketin İncirlik’te yeni bina yapmak için belediyeye başvurmasıyla üsdeki binaların ruhsatsız olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine üs içerisinde yapılacak inşaatın ve eski binaların ruhsatlandırılması için Sarıçam Belediyesi ile Genelkurmay Başkanlığı arasında görüşmeler başladı. Bir yıl süren yazışmaların tamamlanması sonucu üs içerisindeki yapılar ruhsatlandırıldı.     

Yaklaşık bir yıl önce Amerikalı bir firmanın İncirlik Askeri Üssü’nde lojman, kültür merkezi, sosyal donatı alanlar yapmak amacı ile ruhsat için Sarıçam Belediyesi’ne başvurdu. 67 yıldır faaliyette bulunan İncirlik Askeri Üssü belediye planlarında sadece sınırları çizilmiş üzerinde ‘askeri üs’ yazan bir alan olarak görünüyordu. İçinde bulunan yüzlerce lojman binası, askeri tesis ve sosyal donatı alanların hiçbiri hakkında en ufak bir bilgi yoktu. Söz konusu şirketin başvurusu üzerine işin yasal boyutu araştırıldı ve askeri alanların imar durumu ile ilgili ilginç bir durum ortaya çıktı. Sarıçam Belediyesi İmar Müdürü Yaşar Bulut, bugüne kadar askeri alanlardaki yapıların durumunu incelemenin kimsenin aklına bile gelmediğini, zaten TSK’nın da buna şimdiye kadar müsaade etmediğini söyledi.

Bulut’un verdiği bilgiye göre 1985 yılında çıkarılan 3194 nolu İmar Kanunu’na kadar sivillerin askeri alanlardaki yapılarla ilgili bilgi sahibi olmaları yasaktı. Ancak söz konusu yasa ile askeri alanların da belediyelerin imar planına tabi tutuldu. Buna rağmen uzun yıllar askeri alanlardaki hiçbir yapı için belediyelere imar yapılanması ve ruhsat talebi yapılmadı. Teknolojinin hızla ilerlemesi, yer tespit için pek çok kurumun uydu görüntülerini kullanması ve internet üzerinden bu görüntülere herkesin ulaşması, askeri alanların vaziyet planı ile ilgili gizliliği ortadan kaldırdı. Ayrıca, 1999 yılındaki Gölcük ve sonrasında yaşanan büyük depremlerde askeri tesislerin büyük zarar görmesi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı bütün tesisleri gözden geçirme kararı aldı. Askeri alanların imar ve ruhsat durumu tek tek ele alındı. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Şehircilik bakanlıkları arasında yapılan görüşmeler sonunda, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26 maddesine istinaden bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikle, askeri tesislerin imara tabi tutulması ve yapıların ruhsatlandırılması mecburiyeti getirildi.

Sarıçam Belediyesi Başkanı Ahmet Zenbilci de İncirlik üssündeki binaların ruhsatsız olduğunun belirlenmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelerin başladığını belirterek şu bilgileri verdi: “Belediye ekiplerimiz ile askeri yetkililerle birlikte İncirlik’te incelemelerde bulundu. İmar durumunun incelenmesi ve Ankara ile yapılan yazışmalar, Adana Büyükşehir Belediyesi 1/5 binlik nazım imar planı ile ilgili sıkıntılar nedeni ile yaklaşık bir yıl sonunda, imar düzenlemesi bitirildi.”

Sürecin tamamlanması üzerine bir milyon 341 bin metrekare alan üzerine kurulu İncirlik Hava Üssü önce büyükşehir belediyesi tarafından 1/5 binlik imar planına, daha sonra da Sarıçam İlçe Belediyesi tarafından 1/1000’li imar uygulama planına işlenerek ruhsatlandırıldı. Geçmişte yapılan binalar müktesebat olarak kabul edildi. ABD’li firmanın yapacağı yeni tesis inşaatı için de ruhsat alma süreci işliyor. Normal sivil vatandaşlar bina yapmak için hangi prosedürleri yerine getiriyorsa, artık askeri alanlarda yapılacak inşaatlar için de aynı süreç işleyecek. Tek farkı askeri tesisler için ruhsat harcı alınmıyor. Askeri alanlardaki tüm yapılar bundan sonra yapı denetim firmaları gözetiminde yapılacak.

Askeri alanlara belediye ruhsat veremiyordu

Askeri alanlardaki hiçbir yapı belediyeler tarafından ruhsatlandırılamazken 1999 ve sonrasında meydana gelen depremlerde askeri tesislerde ağır hasarlar oluştu. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı askeri alanların imarı ve binaların ruhsat durumunu incelemeye aldı. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26. Maddesi’ne istinaden bir yönetmelik yayınlanarak askeri alanlarda yapılacak binalar için de belediyelerden ruhsat alınması zorunlu hale getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.