Related Articles
Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu açıkladı
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Türkiye’nin “BB+” olan uzun vadeli para birimi cinsinden kredi reytingini ve kısa vadeli para birimi cinsinden kredi reytingi ‘BBB-/A-3’ olarak teyit etti.
Standard & Poor’s Türkiye’nin negatif olan kredi reyting görünümünü ise durağan olarak revize etti.
Kuruluş yayınladığı Türkiye raporunda, ekonominin, ülke içinde artan çatışma ve barış sürecinin sona ermesi gibi bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.
S&P raporda “Türk ekonomisi, ülke içinde çıkan karışıklar ile barış sürecinin sona ermesi, iki genel seçimin yapılması, liranın sert düşmesi, Güneydoğu sınırındaki istikrarsızlık ve büyük ihracat piyasasından düşen talepler gibi bir çok zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu zorluklara rağmen 2015’te ekonomisi yüzde 3,1 büyüme beklentisini yüzde 4 olarak gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.
Dünya genelinde petrolün düşmeye devam etmesinin Türkiye’deki cari açığı azalttığına dikkat çeken kuruluş, “Petrol fiyatlarının düşmesi ve net altın ihracatın cari açığı azaltıyor. Zayıf ekonomi ihracatına rağmen, turizm rakamları düştü. Ekonominin 2016-2019 yılları arasında ekonomik büyüme yüzde 3’ün üstünde olmasını bekliyoruz. Bu riskin ısrarlı olmayacağını söyleyemiyoruz” dedi.
Turizm sektörünün beklenen performansın altında kalacağını öngören derecelendirme kuruluşu, “Hükümetin ekonomiyi desteklemesi ile borç açığının artmasını bekliyoruz, petrol fiyatlarının artması ithalat maliyetlerini artırabilir” uyarılarında bulundu.
Yurt içindeki siyasi belirsizliğin devam edebileceğine dikkat çeken S&P, “Anayasa değişikliği olacağı için reformların hayata geçirilmesi için geciktirilmiş olabilir. Ama bize göre bu faktörler Türkiye’ye yatırım yapacak dış yatırımcı üzerinde çok büyük bir olumsuzluğa neden olmayacak” öngörüsünde bulundu.
Türkiye’nin mali performansı-borç ölçümleri beklentilerinden düşük olması ve Türk ekonomisinin dış borç ödemelerinin de zayıflık göstermesi durumunda kredi notunun düşürülebileceğini belirten kuruluş, “Yatırımcı hissiyatını bölgesel ve yurt içindeki istikrarsızlığı nedeniyle kötüye gitmesi kredi notunu düşürebilir” dedi. Ancak, ‘ekonomik kaynaklarını yeniden dengeleme ve dış borçlanmaya olan bağımlılığın azaltılması halinde kredini notunu artıracaklarını’ belirtti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment