Related Articles
Oyak ilk tıbbi teknoloji yatırımını ABD’ye yaptı
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), Amerikan şirketi MicroMedicine Inc. şirketinin çoğunluk hisselerini aldığını duyurdu. OYAK, yeni hamlesiyle tıbbi teknolojiler alanındaki ilk yatırımını gerçekleştirmiş oldu.
OYAK bu yatırımı sayesinde Harvard Tıp Okulu’nun araştırma hastanesi olarak halen Amerikanın en büyük araştırma ve en eski 3. hastanesi olan Massachussetts General Hospital (MGH) ile de ortaklık anlaşması imzalamış oldu. Boston merkezli hastane, dünya çapında biyomedikal alanında yaptığı araştırmalarla tanınıyor.
Kan ve diğer vücut sıvılarındaki hücrelerin ayrıştırılması için teknolojiler geliştiren MicroMedicine firmasının 35 milyon dolarlık fonun 6 milyon dolarlık kısmı, bir Türk şirketi tarafından alındığı ifade edilirken, OYAK, yatırım tutarı hakkında herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadı.
Massachusetts General Hospital (MGH) ve Harvard Tıp Okulu akademisyenlerinden Profesör Doktor Mehmet Toner, Doktor Ravi Kapur ve Profesör Doktor Ronald Tompkins tarafından kurulan şirket, biyomedikal araştırma alanlarında, kan- kemik iliğindeki hücrelerin incelenmesi, teşhis ve tedaviye dönük olarak çalışmalar yapacak. Bu çalışmalarda hücre saflaştırma sistemlerinin temelinde mikro-kanal ve mikro-akışkan teknolojilerini kullandığı belirtildi.
Günümüzde, kan hücrelerinin saflaştırılması, örneğin beyaz kan hücrelerinin kanın geri kalanından ayrılması, sadece kimyasallar veya santrifüj kullanılarak, insan eliyle, yani manuel metotlarla yapılabiliyor. Ancak MicroMedicine firmasının geliştirdiği LeukoChip’in sözkonusunu manuel metotların yerini alacak, tamamen otomatik ve çok daha yüksek verimle hücre saflaştırabilen bir teknoloji olduğu kaydedildi. Geliştirilmekte olan işlemci ve tek kullanımlık mikro-akışkan kit ile hücreler el değmeden ayrıştırılabileceği belirtildi.
Kanser hücreleri metastaz (kanserli hücrelerin neşet ettiği organın dışına çıkması) yer değiştirmesi yaparken kan yoluyla diğer organlara yerleşiyor. Daha önceki teknik(ler) antikor ile kanser hücrelerini ayrıştırma üzerine kurulu iken yeni teknik kanda bulunan normal hücreleri antikor ile ayrıştırıp geri kalan hücreleri inceliyor. Bu hücreler tek tek incelenebiliyor. Yani, kanın içindeki hücreler incelenerek kanser teşhisi konulması hedefleniyor.
Şirketin kurucu doktorları daha önce yayımlanmış makalelerinde kanda dolaşan kanser hücrelerin saptamak üzerinde çalışmalar yaptığı gözlendi. Kandaki bağışıklık sistemi, hücre çeşitlerini hızlı bir şekilde ayrıştırarak her hücre çeşidinden kaç tane olduğu hesaplanıyor. Bu sayılara bakılarak da çok farklı hastalık (enfeksiyon) hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.
Edinilen bilgiye göre şirket ürünlerinin hitap ettiği pazarların toplam büyüklüğünün 1 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
MicroMedicine Başkanı Dr. Ravi Kapur, şirketin yaptığı çalışmalara ilişkin soruları ise cevapsız bıraktı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment