Bernanke, tahvil alımlarına devam sinyali verince piyasalar rahatladı

Bernanke, tahvil alımlarına devam sinyali verince piyasalar rahatladı

Fed Başkanı Ben Bernanke, ayda 85 milyar dolar değerinde yapılan tahvil alımlarının yılın son dönemlerinde azaltılabilecek olsa da Fed’in ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı politikalarının devamına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Boston’da Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (NBER)  düzenlediği konferansında  konuşan Bernanke, ABD ekonomisinin halen Fed’in uyguladığı düşük faiz politikasına gereksinimi olduğunu kaydetti.

Bernanke, işsizlik oranı yüzde 6,5’e geriledikten sonra da kısa vadeli faiz oranlarının bir süre daha düşük tutulacağını yineledi.

Bernanke, konuşmasında ekonomi hakkında ‘biraz iyimser’ olduğunu ifade etti. Ancak Haziran ayında işsizliğin yüzde 7,6 gelmesinin istihdam piyasasındaki zayıflığı yansıtıyor olabileceğini vurguladı. İşsizlik oranının yüzde 6,5’e gerilemesinin ardından da faiz oranlarının kayda değer şekilde yükselmesi için uzun zaman gerekeceğini söyleyen Fed Başkanı, “Genel mesajımız genişleme yanlısı” şeklinde konuştu.

 

Bernanke, görev yaptığı süre içinde Fed’i daha şeffaf hale getirdiğini ve kamuoyuna daha fazla bilgi sunulmasına katkı sağladığını da dile getirdi.

FED’in tutanaklarının yayımlanmasının ardından piyasalar dalgalı seyir izledi. Bernanke’nin gevşek para politikasının süreceğini söylemesi ve istihdam piyasasındaki iyileşme hakkında kuşku belirtmesinin ardından borsalar yükseldi. Hazine tahvillerinin fiyatı ise geriledi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.