Japonya ve İngiltere teknik resesyona girdi, Almanya en büyük üçüncü ekonomi oldu

Japonya ve İngiltere teknik resesyona girdi, Almanya en büyük üçüncü ekonomi oldu

Japonya teknik resesyona girdi, dünyanın en büyük ekonomileri listesinde üçüncülüğü Almanya’ya kaptırdı.

Perşembe günü açıklanan Japonya hükümeti verilerine göre ülkenin 2023 yılı nominal gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) dolar bazında 4,2 trilyon dolar olarak açıklandı.  Japonya, teknik resesyona girerken Almanya 4,5 trilyon dolarlık GSYH ile dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi oldu. İlk iki sırada ABD ve Çin var.

Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz oranlarını sürdürmesinin de etkisiyle Yen, 2022 ve 2023 yıllarında dolar karşısında %18’den fazla değer kaybetti. Euro ise aynı dönemde dolar karşısında hemen hemen sabit kaldı.

Uzun yıllar boyunca ABD’nin ardından dünyanın en büyük ekonomisi olan Japonya 2010 yılında Çin’in arkasında kalmıştı. İşgücü kıtlığı, düşen doğum oranları ve yaşlanan nüfus gibi demografik problemler yaşayan Japonya bu yıl itibariyle Almanya’ya da geçilmiş oldu. Ancak benzer problemler Japonya’daki kadar ağır olmasa da Almanya’da da yaşanıyor. Önümüzdeki yıllarda her iki ülkenin de Hindistan ekonomisinin gerisine düşmesi bekleniyor.

Her ne kadar Japonya ekonomisi geçen yıl toplamda yüzde 1.9 oranında büyüsede son iki çeyrekte küçüldüğü için teknik resesyona girmiş oldu.

Teknik resesyono giren diğer bir ülke: Birleşik Krallık

Dünyanın en büyük 6. ekonomisi Birleşik Krallık da Japonya ile beraber teknik resesyona girmekten kurtulamadı. İki çeyrek üst üste küçülen Ada’da hayat pahalılığı krizi, üretkenlik ve tüketici harcamaları üzerinde ağırlığını hissettirmeye devam ediyor.

2024 sonunda yapılacak seçimlere hazırlanan İngiltere başbakanı Sunak ise yaşanan resesyonun geçici olduğuna inanıyor. Salı günü Sunak, işletme yöneticilerine Birleşik Krallık ekonomisinin “köşeyi döndüğünü” ve 2024 yılında geniş çapta büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyledi.