Related Articles
Belirsizlik yüzünden finans devleri Türkiye’den çıkıyor
Son dönemde şirketlere yönelik hukuk dışı müdahaleler ve genel seçimlerin üzerinden 1,5 ay geçmesine rağmen hâlâ hükümetin kurulamaması, ekonomi çevrelerini endişeye sevk etti.
Piyasalar erken seçim ihtimalini göz ardı etmezken, son dönemde meydana gelen terör olayları yabancı yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Türkiye’de faaliyette bulunan pek çok uluslararası finans kurumu, sene başından bu yana ülkeden çıkma kararı almıştı. Amerikalı finans devi Citibank ve Amerikan yatırım bankası Merrill Lynch Türkiye’deki varlıklarını satacaklarını belirten yatırım bankalarından sadece birkaçı.
Citibank, 2006’da ortak olduğu Akbank’ta kalan hisselerini satarak ülkeden ayrıldı. Bunu Royal Bank of Scotland’ın (RBS) Türkiye’deki birimini kapatma kararı takip etti. Bunun şoku henüz atlatılmadan bu sefer de İngiliz finans devi HSBC’nin Türkiye’deki birimini satmaya hazırlandığı öğrenildi. Son olarak da gelişmekte olan piyasalarda 12 milyar dolarlık varlığı kontrol eden uluslararası yatırım ve yönetim grubu Avustralya merkezli Aberdeen Asset Management Plc geçen pazartesi yaptığı açıklamada Türkiye’ye yakın zamanda dönüp dönmeyeceklerinden emin olmadıklarını belirtti. Bloomberg Bussiness’a konuşan Almanya merkezli Berenberg Bankası’nın Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, son operasyonlar sonrasında Türkiye’nin kendisini 3 taraflı bir savaşın içine soktuğunu ve artan güvenlik sorununun piyasaları dışarıdan gelecek olan şoklara karşı orantısız şekilde açık hale getirdiğini kaydetti.
Ekonomist Orhan Karaca da Ekonomist dergisindeki köşesindeki değerlendirmeleriyle Hungerland’ı destekliyor. İç çatışma riski olan bir ülkeyi yatırımcının cazip görmesinin mümkün olmadığını belirten Karaca, ekonomideki sorunların kurulacak güçlü bir hükümetle çözüleceğini belirtiyor. Ülkede terör olaylarının artması ve siyasi belirsizliğin piyasalar üzerinde satış baskısı yapacağını belirten Alan Yatırım Genel Müdürü Metin Aytekin, şimdi derecelendirme kuruluşlarının ve büyük bankaların Türkiye için ne söylediğinin her zamankinden daha fazla önem kazandığını ifade ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ağustosta Türkiye’nin not görümüne ilişkin bir açıklama yapması bekleniyor. Son gelişmelerin not açıklaması üzerinde negatif etkisi muhtemel. Erken seçim ihtimalinin yabancı yatırımcı için zaman kaybına sebep olacağını vurgulayan Deniz Portföy Genel Müdürü Fatih Arabacıoğlu, bu ortamda yabancı yatırımcının riskini en aza indirecek seçenek olan hükümet kurulması gerektiğine dikkat çekiyor. Siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişesi doların da ateşini yükseltiyor. Geçen haftaya 2,65 TL seviyesinde başlayan dolar, artan güvenlik endişesiyle 2, 7770 TL çıkarak 9 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. TL dolar karşısından bir hafta içinde yüzde 4 değer kaybetmiş oldu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment