Dini inancı olmayan öğrencilere verilen burslar davalık oldu

Dini inancı olmayan öğrencilere verilen burslar davalık oldu

Herhangi bir dine inanmayan öğrencileri burs vermek isteyen iki kuruluş, öğrencileri bu burslar hakkında bilgilendirmediği için Antelope Valley Union High School District’e dava açtı.

Geçen hafta federal mahkemede açılan davaya göre, Wisconsin’de bulunan Freedom from Religion Foundation ve Antelope Valley Freethinkers, bölge yetkililerinden rekabete dayalı verdikleri burslarıyla alakalı açıklamaların öğrencilere dağıtılan listelerde yer almasını istedi.

Davaya göre, Freedom from Religion kuruluşu üniversiteye gidecek olan öğrencilere geçen yıl burs şeklinde 17950 dolar sunmuş. Kompozisyon konuları ise, “Genç, Cesur ve İnançsız: Beyaz olmayan bir inançsız olmanın zorlukları” ve “Neden Allahsız İyiyim: Genç bir inançsız olmanın zorlukları” şeklinde.

Davaya göre, Antelope Valley Freethinkers “Antelope Valley’de genç bir özgür düşünür olmak” hakkında kompozisyon yazan öğrencilere 1750 dolar sunmayı planlıyordu.

Freedom from Religion yetkilileri, bölge yetkililerinin açıkça dinî olan bursların açıklamalarının listelerinde bulunmasına izin verdiklerini hatırlattı. Öğrencilere açıklanan bursların arasında katılımcıların “İsa Mesih’i kişisel kurtarıcı olarak nasıl ve ne zaman kabul ettiklerini“ anlatmalarını bekleyen “Amaçla Oynama Ödülü” de bulunuyor.

Ancak davaya göre, bölgedeki bir yönetici yardımcısı (deputy superintendent) olan Jeff Foster, Freethinkers’ın başkanı David Dionne’a kompozisyonların ifade şeklinin “aileleri rahatsız edebileceğini” söyledi.

Davada daha sonra bölge yetkililerinin hem Freethinkers’a, hem de Freedom from Religion Foundation’a burslarının reklamının okul listelerinde yapılmayacağını söylediği belirtildi.

Davaya göre, bölgeden bir avukat gönderdiği elektronik postada, Freedom from Religion’ın kompozisyon sorularının ‘din karşıtı ifadeleri teşvik ettiği ve dine karşı tartışmacı bir alt metin içerdiğini” belirtti.

Dava bölgenin yaptıklarının özgür ifade kanunlarını ihlal ettiğini iddia ediyor ama bölgenin “öğrenciler arasında dinî ya da din karşıtı ifade ve faaliyetleri” tasdik, teşvik ve talep etmeme yönünde bir politikası var.

Freedom from Religion’ın eş başkanı Annie Laurie Gaylor “Okul bölgesinin öğrencileri ve ailelerini bilgilendirmemesi çok dar görüşlü ve küçük bir hareket gibi görünüyor” dedi. Bölge yetkililerine ise yorum yapmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.