Kırılan telefon camları kendi kendini ‘iyileştirebilecek’
Kendi kendine ‘iyileşebilen’ plastik icat edildi. Böylece çatlayan telefon ekranları, kırılan tenis raketleri artık kendi kendini tamir edebilecek.
Illinois Üniversitesi’nde geliştirilen yeni plastik daha önceki denemelerin yüz misli iyileşme kapasitesine sahip ve 3 metre çapındaki delik ya da çatlakları kendi kendine yamalayabiliyor. Bilim insanları insan kanının pıhtılaşma özelliğinden ilham aldıklarını ifade ediyor. Plastik, iyileşmeyi sağlayan kimyasal maddeleri zarar gören yerlere ileten kılcal damarlara sahip. Bu buluşla birlikte su boruları, otomobil kaportasındaki çatlaklar, uydular, taşınabilir bilgisayarlar ya da telefonların bozulan elektronik çipleri kendi kendini tamir edebilecek.
2001 yılında çalışmalara başlayan Profesör Scott White ve ekip arkadaşları sıvı bir “iyileştirici” madde içeren mikroskobik kapsüller kullanarak bir polimer geliştirdiler. Madde çatladığında kimyasal madde salınıyor ve çatlakları kapatıyordu.
Daha büyük hasarların tamiri için Profesör White ve ekibi buluşu şu şekilde anlatıyor: “İnsan vücudundan alınan ilhamla kılcal damarları olan bir polimer geliştirdik. Bir damarlar ağı iyileştirici sıvıyı zarar gören alana iletiyor.Kimyasal maddeler iki ayrı yerden akıyor ve çatlağı iki aşamalı bir tepkileşimle dolduruyorlar. Önce çatlağın üzerinde jöle kıvamında bir köprü oluşuyor, sonra bu jöle sağlam ve sert bir yapıya dönüşüyor.
Science dergisindeki makalede plastiğin özellikleri hakkında “35mm den geniş alanları 20 dakika içinde doldurup üç saat içinde mekanik olarak kullanılabilir hale getirdik.” İfadeleri yer alıyor.
Yapılan deneyler sonucunda iyileşen maddelerin yüzde 62 oranında eski sağlamlığına kavuştuğu belirlendi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment