Related Articles
Juno, Jüpiter’in yörüngesine girdi
ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonun’dan, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011’de fırlatılan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından Jüpiter’in yörüngesine girdi.
Tarihi olay ABD’nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz’da gerçekleşti.
13 aşamadan oluşan misyonun sekizinci aşamasını oluşturan Jüpiter Yörüngesine Yerleşme sırasında Juno’nun “Perijove 0” noktasına (uzay aracının Jüpiter’e en yakın olduğu nokta) ulaşmasının ardından, uzay aracı yavaşlatılarak ana motorun yanması sağlandı.
35 dakika süren bu işlem 06.53’te tamamlandı ve Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesine başarıyla yerleştirildi.
Yörüngeye yerleşme öncesi bin 232 kilogram yakıt taşıyan Juno’nun yavaşlama sürecinde 447 kilogram yakıt tükettiği belirtildi.
Dünya’ya mesafesi en uzak ilk güneş enerjili uzay aracı Juno, şimdiye kadar bir gezenin yörüngesine giren en hızlı uzay aracı olma özelliği de taşıyor.
Misyon ayrıca, Juno’nun hassas malzemelerini Jüpiter’in yoğun radyasyon kemerlerinden korumak üzere uzay aracının içine yerleştirilen titanyum radyasyon kasasıyla da bir ilk niteliğinde.
Ne yapacak?
Juno araştırma ekibi üyesi Candy Hansen, “Jüpiter’de ne kadar su olduğu, bize gezegenin Güneş Sistemi’nin neresinde oluştuğu hakkında çok şey anlatacak” dedi.
Hansen, “Jüpiter’in bugün durduğu yerde oluşmadığını düşünüyoruz. Daha uzakta veya daha yakında oluştuysa, bu bize genel olarak Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğuna dair de bilgi verecek” diye konuştu.
Haberdar’ın haberine göre, uzay aracı ayrıca, gezegenin katı bir çekirdeğe mi yoksa gaz çekirdeğe mi sahip olduğu, yoksa merkeze indikçe daha sıkıştırılmış bir durumda mı olduğuna dair argümanları açıklamaya yardımcı olacak.
20 Şubat 2018’de sona erecek
Uzay aracının 20 Şubat 2018’de Jüpiter’in şiddetli atmosferine düşürülüp yanarak misyonunu tamamlayacağı ifade ediliyor.
Fırlatıldığından Jüpiter’in yörüngesine yerleşmesine dek beş yıllık sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracının, misyonunu tamamladığında 3,4 milyar kilometre mesafe katetmiş olması bekleniyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment