Einstein’in beyni, normal insanların beyninden farklıymış

Einstein’in beyni, normal insanların beyninden farklıymış

Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein’ın, normal insanların beyninden çok daha farklı bir beyne sahip olduğu ortaya çıkarıldı.
    
Florida Eyalet Üniversitesi’nden evrimsel antropolog Dean Falk, Einstein’ın beyninin büyüklük ve şekil açısından normal olduğunu, ancak beynin bazı kısımlarındaki anatomik özelliklerin son derece farklı olduğunu söyledi.
    
Falk, Einstein’in beyninin prefrontal, somatosensoriyel, motor, paryetal, temporal ve oksipital kortekslerinin olağanüstü özellikler gösterdiğini belirtti.
    
Bu özelliklerin Einstein’in mekansal ilişkilerin görsel algısı ve matematik yeteneklerine nörolojik destek sağladığına dikkati çeken Falk, “Einstein’in beyninin ön lobu aşırı derecede kıvrımlı, paryetal loplar da olağanüstü bir biçimde asimetrik. Somatosensoriyel ve motor korteksler ise sol yarımküreye doğru büyük bir genişleme gösteriyor” dedi.
    
1955 yılında hayata vedan eden Einstein’in beyni, kafatasından çıkarılmış ve çeşitli açılardan fotoğraflanmıştı. Bu fotoğrafların çoğu, 1955 yılından bu yana kayıptı.
    
Bu fotoğraflardan 14’ü, kısa bir süre önce fotoğrafları çeken patolog Thomas Harvey tarafından New Jersey’deki Ulusal Sağlık ve Tıp Müzesi’ne bağışlanan belgeler arasında bulundu.
    
Einstein’in beyni fotoğraflandıktan sonra incelenmek üzere 240 parçaya bölünmüştü. Bu parçaların büyük bir kısmı, hala Princeton Üniversite’si bünyesindeki Ulusal Sağlık ve Tıp Müzesi’nde saklanıyor. Diğer parçaların nerede olduğu ise bilinmiyor.
    
Einstein, genel görecelik kuramını geliştirerek bilim dünyasında devrim yapan ve 1921 yılında fotoelektrik etki üzerine çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştü.
    
Falk’ın ‘Albert Einstein’ın Serebral Korteksi: Yayımlanmamış Fotoğrafların Ön Analizi’ adlı çalışması, ‘Brain’ dergisinde yayımlandı.
    
Öte yandan, araştırmada elde edilen bulgular, önemli bir soruyu da gündeme getirdi: “Einstein, olağanüstü bir beyine sahip olduğu için mi fizikçi oldu, yoksa fizikle uğraşması, beyninin belirli kısımlarının olağanüstü bir biçimde değişmesine mi neden oldu?”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.