Related Articles
Dünyada 2 milyar kişi sosyal medya kullanıcısı
Sosyal medya platformları siyasi sınırları olmayan yeni kalabalık ülkeler olarak nitelenir oldu. Bugün 7 milyarlık dünya nüfusunun 3 milyarı internete bağlanabiliyor. 10 yıl önce hayatımıza giren sosyal medyanın kullanıcı sayısı ise 2 milyarı geçti. Nüfusu 77 milyon olan Türkiye’de ise 40 milyon sosyal medya hesabı var.
Birçok insanın artık sadece trafikte dinlediği radyo, icat edildikten sonra 50 milyon kullanıcıya 38 senede ulaştı. Televizyon 13 senede 50 milyon seyirciye ulaşırken, 1993’te CERN tarafından www eklentisiyle halkın ulaşabileceği hale getirilen internet, 50 milyon kullanıcıya sadece 5 senede ulaştı. Sosyal medya ise uzmanlara göre aynı kullanıma bir yıldan daha kısa sürede ulaştı ve 2015 başında da 2 milyar kullanıcıyı aştı.
Bugün 7 milyarlık dünya nüfusunun 3 milyarı internete bağlanabiliyor. En pratik haliyle 10 yıl önce hayatımıza giren sosyal medyanın kullanıcı sayısı ise 2 milyarı geçti. Global alanda faaliyet gösteren dijital pazarlama ajansı We Are Social’ın 2015 başında yayınladığı rapora göre dünya çapında 2 milyar 80 milyon sosyal medya hesabı var. Bu hesapların 900 milyonu Çin ve Güney Asya ülkelerinde bulunuyor. Kuzey, Orta ve Güney Amerika’da 500 milyona yakın hesap bildirilirken, Avrupa’daki kullanıcı sayısı 400 milyon. Geriye kalan 300 milyon kullanıcı ise Asya, Afrika, Ortadoğu ve Avustralyalılar. Nüfusu 77 milyon olarak belirtilen Türkiye’de ise 40 milyon sosyal medya hesabı var.
Siyasi sınırları olmayan kalabalık yeni ülkeler olarak nitelenen sosyal medya platformlarının kullanıcı sayıları yüz milyonlarla ifade ediliyor. Bugün milyar dolarlık satın almalara konu olan sosyal medya platformları borsalarda yüzlerce milyar dolar değerle işlem görüyor.
Facebook her bir dakikada 4 milyarın üzerinde gönderinin beğenildiği (Like) bir platform. Değeri 250 milyar dolara yakın. Facebook’un mesajlaşma uygulaması Facebook Messenger’ın kullanıcı sayısı 700 milyon. Türkiye’de ise 8 milyar 400 bin kullanıcısı var. Alınan yeni bir kararla artık Facebook üyesi olmayanlar da bu uygulamayı kullanabilecek.
600 milyon kullanıcısı bulunan Wechat platformu 2011’de Çin’de geliştirildi. Whatsapp’ın rakibi olan uygulamanın Çin ve Uzakdoğu’nun yanı sıra Avrupa ve ABD’ye açılabilirse Whatsapp’ı geçeceği tahmin ediliyor. Whatsapp’ın kullanıcı sayısı 800 milyon. 2014’te Facebook tarafından 16 milyar dolara satın alınan akıllı telefonlardan mesajlaşma uygulamasının Türkiye’deki kullanıcı sayısı 9 milyon 200 bin kişi.
Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti Google Plus, 360 milyon kullanıcıya sahip. Fotoğraf ve video paylaşımı ile sohbet özelliklerine sahip. Türkiye’de 5 milyon 600 bin kişi tarafından kullanılıyor. 2006’da geliştirilen sosyal ağ ve mikroblog sitesi Twitter, 316 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Kullanıcılar 140 karakterlik mesajlarını, resim ve videolarını paylaşıyor. Türkiye’de en yoğun kullanımı Gezi olayları sırasında gerçekleşen Twitter’ın Türk kullanıcılarının sayısı 6 milyon 800 bin. Twitter tarafından Mart ayında geliştirilen canlı yayın uygulaması Periscope, İlk 10 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştı. Şimdi ise 10 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Türkiye’de de Periscope kullananların sayısı her geçen gün artıyor.
Instagram, 300 milyon kullanıcısı olan bir fotoğraf paylaşım programı. Kullanıcılara çektikleri fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve fotoğrafı hem Instagram’da hem de diğer sosyal medya servislerinde paylaşma imkânı tanıyor. Ekim 2012’de kurulan şirketi Facebook, Nisan 2012’de 13 çalışanıyla birlikte 1 milyar dolara satın aldı. Türkiye’de 5 milyona yakın kişi tarafından kullanılıyor.
İnternet üzerinden çok ucuza ulusal ve uluslararası sesli görüşme yaptıran Skype, 2003’te faaliyete geçti. Ebay tarafından 2,6 milyar dolara satın alınıp, 2011’de Microsoft’a 8,5 milyar dolara satıldı. 300 milyon kullanıcısı bulunan programın Türkiye’de 5 milyon 200 bin kullanıcısı var.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment