Avrupa Komisyonu, çalışanlarına TikTok kullanmayı yasakladı

Avrupa Komisyonu, çalışanlarına TikTok kullanmayı yasakladı

Avrupa Birliği’nin organları Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, bugün veri koruma endişelerini gerekçe göstererek Komisyon ve Konsey çalışanlarından TikTok’u iş cihazlarının yanı sıra iş uygulamalarını kullandıkları kişisel cihazlarından da kaldırmalarını istedi.

Çin sosyal ağının kaldırılması talebi perşembe sabahı e-posta yoluyla sayısı toplamda 35 bini bulan personele iletildi. EURACTIV’in haberine göre e-postada, “[Avrupa Komisyonu] Yönetim Kurulu, Komisyon’un verilerini korumak ve siber güvenliğini arttırmak amacıyla, TikTok uygulamasını iş cihazlarından ve Komisyon’un mobil cihaz hizmetlerine kayıtlı kişisel cihazlardan kaldırmaya karar vermiştir” ifadeleri yer aldı.

Personelden mümkün olan en kısa sürede ve en geç 15 Mart’a kadar uygulamayı silmeleri istendi. TikTok’u silmeyenler Komisyon’un e-posta ve Skype for Business yazılımı gibi iş uygulamaları artık kullanılamayacak.

Uygulamayla ilgili veri koruma sorunları gerekçe gösterilerek yapılan bu hamle, AB yürütme organının veri ve sistemlerini potansiyel siber güvenlik tehditlerinden korumayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında TikTok, dünyanın dört bir yanından kullanıcıların kişisel verilerine Çin’deki genel merkezden erişilebildiğini kabul etmişti. Bu itiraf, Forbes tarafından uygulamanın gazetecileri gözetlemek için kullanıldığının ortaya çıkarılmasının ardından geldi.

TikTok kısa bir süre önce ABD’de hem eyalet hem de federal düzeyde hükümet cihazlarından yasaklandı. Hiçbir Avrupa hükümeti ABD örneğini takip etmemiş olsa da, Hollanda’da politikacılara Çin uygulamasını kullanmamaları tavsiye edildiği bildirildi.

POLITICO’ya açıklama yapan TikTok, kararın “yanlış yönlendirilmiş” olduğunu söyledi.

TikTok sözcüsü, “Yanlış yönlendirildiğine ve temel yanlış anlamalara dayandığına inandığımız bu karar bizi hayal kırıklığına uğrattı” dedi ve ekledi: “Kayıtları düzeltmek ve AB genelinde her ay TikTok’a gelen 125 milyon kişinin verilerini nasıl koruduğumuzu açıklamak için Komisyon ile temasa geçtik.”

Geçtiğimiz ay TikTok CEO’su Shou Zi Chew üst düzey AB yetkilileriyle bir araya geldi ve kendisine şirketin güvenlerini yeniden kazanmak için önünde uzun bir yol olduğunu söylemişti.