Amerika’da kaçınılması gereken davranışlar

Amerika Birleşik Devletleri, resmi nezaket kurallarıyla dolu  bir geçmişe sahiptir. Amerika nezaket kurallarına önem veren ülkeler arasındadır. Hoş kabul edilen davranışlar hemen hemen her ülkede aynı olmasına rağmen yapılmaması gereken davranışları kavrayabilmek kimi zaman daha zordur.

Farklı bir ülke ve kültürden gelen bir kişinin genel olarak Amerika’da kaçınması gereken davranışlar şöyledir;

Politika, din, cinsel tercih, ırkçılık, kürtaj, Amerikan hükümetini eleştiri, bir vatandaşın vatanseverliğini sorgulama tartışmaya sebeb olabilecek başlıca konular arasındadır. Hemen hemen bütün eyaletlerde yabancı uyruklu birinin Amerikan hükümetini eleştirmesi hoş karşılanmaz.

Mal varlığı ve maddi konuları tartışmak, kaçınılması gereken diğer bir davranıştır. Ev, araba, arsa gibi maddi varlıkların fiyatını sormak kabalık olarak kabul edilir ve rahatsızlık verir.

Sigara izmaritinin yere atılması olumlu karşılanmaz. Sigara içmenin yasal olduğu mekanlarda dahi çevredeki insanların rızası alındıktan sonra sigara yakılır. Özellikle küçük çocukların yanında sigara içmek toplum tarafından yadırganır.

Yüksek sesle telefonda konuşmak kaba bir davranıştır. Sinema, tiyatro, opera, dini tören gibi kalabalık ortamlarda sık mesajlaşmak da saygısızlık olarak değerlendirilir.

İlk tanışmalarda el sıkışma tercih edilir. Yeni tanıştığınız kişilerle konuşurken dokunmak ya da ayrılırken sarılmak ve öpmek tedirginliğe sebebiyet verir.

Kişisel alan Amerikalılar için önemlidir. Birbirleriyle konuşurken yaklaşık iki adım geride kalırlar. Daha yakın mesafe onları huzursuz eder.

Doğal alan dahi olsa yere tükürmek kabadır. Ev hayvanlarını dışarda gezdirirken dışkıları varsa poşet ile alıp çöpe atılır. Dışarda bırakmak saygısızlık olarak görülür. Çoğu apartman sitelerinde, halk park ve pilajlarında hayvan dışkısı bırakmak yasaktır.

Kişisel hijyen (temizlik) önemlidir. Özellikle yaz aylarında hoş kokular kullanmak nezakettir.

Göz teması, büyük bir önem taşır. Konuşurken gözünüzü kaçırmak olumsuz algılanır. Dışarıda, markette, parkta bir insanla göz göze geldiğinizde gülümsediklerini, kimi zaman ise ‘merhaba’ ile selam verdiklerini görürsünüz. Karşılığında gülümsemek ve selamını almak adabtandır.

Teşekkür etmek dikkat edilen diğer bir davranıştır. Çok sık kullanılan kelimelerden biridir. En küçük bir yardım ve iyi bir davranış karşısında teşekkür etmek unutulmaması gereken nezaket kurallarındandır.

 

Write a comment

1 Comment

  1. İlhan July 12, 08:37

    Darısı Türkiyenin başına.

Only registered users can comment.