Bej Kitabı: Ekonomik aktiviteler ılımlı

Bej Kitabı: Ekonomik aktiviteler ılımlı

ABD’de ekonomik aktiviteler ‘ılımlı’ bir şekilde artmaya  devam etti. Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in yayınladığı ‘Bej Kitabı’ raporunda Mayıs ve Haziran ayları arasında ekonomik büyüme bölgelere göre farklılık gösterdi.

Fed’in, ABD’nin 12 bölgesinde ekonomik gelişmeleri izlediği ve yılda sekiz kez yayımladığı Beige Book (Bej Kitap) raporunda ekonomideki canlanmanın devam ettiğine işaret edildi.

Cleveland’ta ekonomik aktiviteleri ‘istikrarlı’ seviyede dururken, Minneapolis’te de aktiviteler ‘ılımlı’ seviyeye yükseldi. İstihdam artışı ile iş gücü piyasası ‘ılımlı’ seviyede kalmaya devam etti.

Saatlik çalışma ücretleri de ‘tutarlı’dan ‘ılımlı’ seviyeye yükseldi. Bütün bölgelerde tüketici harcamalarında artış görüldü. Üretim aktiviteleri hemen hemen bütün bölgelerde artış gösterdi.

Emlak sektörü de güçlenmeye devam etti. Bankalardan alınan kredilerde artış gözlendi. Tarımsal aktivitelerinde de genel olarak artış sağlandı. Doğal ve enerji kaynakları zayıf seviyede kaldı. Perakende satışları, üretim ve emlak sektörü başta olmak üzere ekonominin genel görünümü bütün bölgelere pozitif yansıdı.

İstihdam bir önceki rapora göre ılımlı şekilde büyümeye devam etti. Dallas bölgesinde şirketlerin istihdamı ‘değişkenlik’ gösterirken, Boston ve Atlanta’daki firmalar ise istihdam konusunda biraz daha ‘ihtiyatlı’ davrandı.

Ülke genelinde tüketici harcamaları yavaşlama sinyali ile birlikte pozitif olarak kayıtlara geçti.

Birçok bölgede turizm sektörü ekonomiyi pozitif yönde etkiledi. New York’ta turizm beklentilerin altında kaldı.

Piyasa koşulları güçlenmeye devam ederken, özel sektör harcamalarındaki artışta dikkat çekti. Emlak sektörü bir önceki dönemden itibaren güçlenmeye devam etti. Konut satışları (tek bir aile için) Boston, Cleveland ve St.Louis bölgelerinde artmaya devam etti. Ülke genelinde ev fiyatları yükseldi.

Raporun hazırlanması için incelemeye alınan 12 bölgede konut faaliyetleri ‘ılımlı’ bir şekilde ilerlemeye devam etti. Cleveland, Kansas City’de yeni konut inşaatlarında güçlenmeye devam etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.